Podczas Wielkanocnego śniadania na stole, oprócz jajek rzecz jasna, nie może zabraknąć pysznych domowych wędlin. Odkąd pamiętam w moim domu zawsze dbano aby na stole podczas świąt znalazło się jak najwięcej domowych wyrobów, pyszne kiełbaski, szynki czy rolady drobiowe to wręcz wyznacznik świąt. Specjalistami w tych dziedzinach są zdecydowanie Teść i Mama. Więc jak święta to koniecznie z aromatycznymi, świeżutkimi wędlinami, pieczeniami czy roladami. Zatem dla Was również mam mała świąteczną propozycję przepisu na domową pieczeń z indyka w ziołach. Świetnie sprawdzi się jako wędlina podczas Wielkanocnego śniadanie czy pieczeń na świąteczny obiad.

Składniki:

  • Filet z indyka ok 0,5 kg
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawa z suszonych ziół : oregano, tymianek, bazylia, cząber, estragon, marchew, por, cebula, pietruszka, czosnek, rozmaryn
  • sól, pieprz

surowa pieczen z indyka

Sposób przygotowania:

W oddzielnej miseczce przygotowujemy marynatę do mięsa: ok 3-5 łyżek oliwy z oliwek mieszamy z 2-3 łyżkami miksu suszonych ziół. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. W tym czasie mamy chwilę aby zająć się filetem z indyka. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso przed pieczeniem staramy się zawinąć w miarę możliwości w kulkę. Pieczemy ok 30-40 minut (lub dłużej w zależności od porcji mięsa) w temperaturze 180 °C bez przykrycia.

pieczen z indyka na talerzu bokiem Pieczeń z indyka podajemy na ciepło np. z dodatkiem sosu chrzanowo-koperkowego lub studzimy i kroimy jak wędlinę. Mięso wychodzi kruche i bardzo soczyste. Dodatkowo z ziół tworzy nam się piękna, kolorowa panierka, która zdecydowanie urozmaici nasz świąteczny półmisek.

pieczen z indyka pieczen z indyka na talerzu Pieczeń z indyka wychodzi wyśmienita, więc jeśli zdecydujecie się ją przygotować z pewnością będziecie zadowoleni.

pieczen z indyka z kurko A jakie pozycje obowiązkowo muszą znaleźć się w Waszym świątecznym menu?

Pozdrawiam serdecznie, już nieco wielkanocnie 🙂

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]