Świąteczne przygotowania w pełni! Ostatnie porządkowanie domów i wspólne ubieranie choinki, slalom między sklepowymi półkami w poszukiwaniu brakujących pozycji z zakupowej listy i świąteczne gotowanie do późnych godzin wieczornych. Gdy byłam dzieckiem bardzo lubiłam ten czas domowego rozgardiaszu, kiedy wymęczona całym dniem szłam spać kuchnia zawsze wyglądała jak pole bitwy a gdy w wigilijny poranek wstawałam witała mnie świeżo wyprasowana serweta na kuchennym stole, równo poustawiane kubeczki i nawet ozdoby w kuchennym oknie. To był znak, mamy święta! Teraz wiem ile pracy wymagało to od mamy żebyśmy poczuli ten świąteczny czas w domu, więc sama łapie za odkurzacz, pomagam z ciastami i przygotowuje sałatki. W większości święta opieramy na tradycyjnych potrawach, lecz od czasu do czasu wplatamy coś nowego do naszego świątecznego menu. Dziś mam dla Was przepis na świąteczną pieczeń- pieczeń drobiowa ze szpinakiem, jeśli poszukujecie czegoś nowego, odrobinę innego zachęcam do przygotowania.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka ok. 0,5 kg
  • Mięso z indyka ( u mnie medaliony) ok 0,3 kg
  • Szpinak mrożony 450 g
  • 3 jajka
  • Cebula 2 szt
  • Sól, pieprz, czosnek
  • Feta
  • Seler
  • Foremka typu keksówka
  • Kasza manna

skladniki pieczen

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności gotujemy seler. Surowe mięso  drobiowe oczyszczamy i mielimy razem z obranymi cebulami. Seler po ugotowaniu i ostudzeniu ścieramy na tarce, łączymy z mięsem i cebulą, dodajemy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy. Gdy szpinak jest już miękki dodajemy czosnek oraz ser typu feta całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Foremkę, w której zamierzamy piec pieczeń natłuszczamy oliwą i posypujemy kaszą manną. Około 2/3 mięsa łączymy z przestudzoną masą szpinakową pozostałą część mięsa dzielimy na pół. Jedną połówkę mięsa bez szpinaku przekładamy na dno foremki, następnie przekładamy masę szpinakową i na wierzch pozostałą część mięsa. Pieczeń drobiowa ze szpinakiem trafia na ok 45-55 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce możemy podawać pieczeń na świąteczny stół.

pieczen ze szpinakiempasztet

Pomimo, iż drób jest dość suchym mięsem to pieczeń drobiowa ze szpinakiem jest wyjątkowo soczysta i nie kruszy się podczas krojenia. Półmisek z wędlinami nabiera nowego, soczyście zielonego koloru. Do tego pieczeń drobiowa ze szpinakiem jest dużo lżejsza i mniej kaloryczna niż typowe świąteczne pasztety czy pieczenie. Jeśli poszukujecie świątecznych propozycji dań mięsnych na ciepło polecam przedstawianą w okresie wielkanocnym wersję  pieczonej łopatki na świąteczny obiad. Sama zmykam pomagać w kuchni i porządkować dom a Wam już dziś życzę magicznie spędzonych w rodzinnym gronie świąt Bożego Narodzenia. Dużo ciepła, spokoju i wyrozumiałości na ten piękny świąteczny czas.

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook4Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone