Ostatnio same słodkości lądowały na blogu, więc dla równowagi czas na wytrawny przepis. Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami regularnie pojawia się na naszym stole. To świetne urozmaicenie zarówno śniadań jak i kolacji, a także idealnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Suszone pomidory oraz odrobina wędzonej papryki nadają fantastycznego posmaku. Wspomnę tylko że pasta z tuńczyka powstaje dosłownie w kilka chwil, dorzucamy do tego dobrej jakości pieczywo i już mamy kolację gotową.

Składniki:

  • Puszka tuńczyka z sosie własnym
  • Suszone pomidory 6 szt
  • Oliwki zielone 8 szt
  • Bazylia świeża garść
  • Twaróg półtłusty 1/4 kostki
  • Przyprawy: pieprz, papryka wędzona

Sposób przygotowania:

Tuńczyka odsączamy z wody i wrzucamy do blendera. Dodajemy suszone pomidory, oliwki, garść świeżej bazylii oraz twaróg półtłusty. Całość blendujemy. Pod koniec blendowania dodajemy pieprz oraz pół łyżeczki wędzonej papryki i ponownie miksujemy. Pastę podajemy z pełnoziarnistym pieczywem i kiełkami brokuła lub sałatą.

kanapka-z-pasta-z-tunczyka

Pasta z tuńczyka to świetna opcja aby wzbogacić nasz tygodniowy jadłospis o porcję ryby w łatwy i dość tani sposób. Niewielkim nakładem pracy dostarczamy naszemu organizmowi łatwostrawne białko rybie, kwasy omega 3, żelazo, wapń, magnez, fosfor czy potas. Pamiętajmy, że ryby to niezwykle ważne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które warunkują prawidłowy rozwój organizmu. Warto zadbać, aby ryby pojawiały się w naszej diecie minimum 2 razy w tygodniu czy to w formie pasty kanapkowej, ryby na obiad czy sosu sałatkowego.

A Wy w jakiej formie zjadacie ryby najchętniej?

Pozdrawiam

SmakUla.

pasta-z-tunczyka

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Podziel się...Share on Facebook4Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2Email to someone