Pasta z tuńczyka – pomysł na przekąskę imprezową

Moi Drodzy rozpoczynamy weekend! A jak wiadomo weekendowe wieczory sprzyjają spotkaniom towarzyskim. Czym przywitać naszych gości?

Oczywiście wiadomo, że przygotowane samodzielnie przekąski dużo lepiej smakują niż kupne zakąski, więc o ile tylko mamy taką możliwość bardzo zachęcam do zaprezentowania gościom własnoręcznie przygotowanych smakołyków.

Dziś jedna z moich propozycji na imprezowe przekąski-zakąski, czyli pasta z tuńczyka z grzankami.

Czego potrzebujemy?

  • 2 puszki tuńczyka (proponuję tuńczyka w wodzie, zdecydowanie zdrowszy od wersji w oleju)
  • por 1 szt.
  • twaróg biały chudy (3/4 kostki)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • jogurt grecki
  • przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (opcjonalnie)

skladnikiOpcjonalnie możemy dodać również kukurydzę. Proponuję jednak dodać ją na sam koniec, jako dodatek, gdy już skończymy blendowanie.

Sposób przygotowania:

Tuńczyka odsączamy z wody, przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pokruszony twaróg, pokrojone jajka i por. Dodajemy 2 -3 łyżki jogurtu greckiego i całość miksujemy blenderem. Gotową pastę doprawiamy do smaku np. solą i pieprzem. Ostatnio doprawiłam mieszanką przypraw do jajecznicy i sałatek wyszło pysznie!

Pastę podajemy z chrupkim pieczywem i świeżymi warzywami. Jeśli mamy niewiele czasu proponuję zaopatrzyć się w gotowe sucharki. Gdy czas nam na to pozwoli można oczywiście samodzielnie zrobić tosty z ciemnego pieczywa. Przygotowane przekąski możemy posypać suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.

kanapki

Przekąska jak widzicie w sam raz na jeden kęs 🙂 Zachęcam do wypróbowania przy kolejnej wizycie gości.

Pozdrawiam serdecznie, życząc udanego weekendu

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook9Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

3 Komentarz

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy Szczegóły na: http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/
    zapraszam też na mojego bloga: http://kulinarnieszaleni.blog.pl/

  2. Poproszę taki talerz na kolację! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑