Pasta z pieczonego selera na kanapkę

Pasta z pieczonego selera to świetna alternatywa dla nudnych kanapek. Jeśli macie dość wędlin czy serów i szukacie nowych inspiracji na kanapkowe smarowidła to zapraszam!

Bardzo szybka, ciekawa w smaku, lekko słodkawa i aromatyczna taka właśnie jest pasta z pieczonego selera. Idealna na śniadaniową kanapkę czy jako przekąska na spotkanie ze znajomymi, wystarczy zaserwować do tego chleb lub chrupiące tosty i niebanalna przekąska gotowa.

pasta z selera 3

Składniki:

  • Korzeń selera
  • Kwaśne jabłka szt. 2
  • Olej sezamowy
  • Rozmaryn
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Oregano
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Korzeń selera oraz jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Kropimy łyżką oleju sezamowego i wstawiamy na 20 minut do  piekarnika rozgrzanego do 180°C. Upieczony seler oraz jabłka przekładamy do misy blendera i dodajemy garść świeżych ziół: rozmaryn. oregano, bazylia i tymianek. Doprawiamy lekko solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju sezamowego i blendujemy na jednolitą masę. Pastę podajemy z ciemnym pieczywem, dodatkowo możemy posypać świeżymi ziołami użytymi w paście lub natką pietruszki.

pasta z selera 4

Seler rzadko gościł na moim stole poza rosołowym garnkiem zupy, lecz coraz częściej przekonuję się, że to warzywo z potencjałem! Super sprawdza się nie tylko w formie pasty lecz również jako zamiennik ziemniaka, gdy mamy ochotę na zdrowszą wersję frytek. A Wy jak wykorzystujecie seler w swojej kuchni? Chętnie poczytam w komentarzach o Waszych sposobach na korzeń selera.

Pozdrawiam

SmakUla.

  

[Głosów:1    Średnia:2/5]
Podziel się...Share on Facebook5Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email to someone

2 Komentarz

  1. Bardzo fajny pomysł na pastę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑