Przepis na gołąbki meksykańskie już wypróbowany? Mam nadzieję, że tak bo dziś mam dla Was dodatkowy przepis na wykorzystanie farszu z gołąbków. Gdyby okazało się na przykład, że posiadane naczynie żaroodporne jest zbyt małe na taką liczbę gołąbków rodzi się pytanie co zrobić z przygotowanym już mięsem? Papryka faszerowana! Tak brzmi odpowiedź.
Wystarczy lekko podkręcić smak farszu oliwkami, ostrą papryczką czy kaparami i otrzymujemy zupełnie nowe dnie. Spokojnie możemy przetrzymać przez noc mięso w lodówce i wykorzystać je na obiad dnia następnego lub wyczarować paprykową kolację na ciepło. Decyzja należy do Was.
Składniki na 6 połówek:
- Mięso mielone drobiowe ok 250 g
- Ryż brązowy 50g
- Kapusta pekińska 1/4 główki
- Papryka 3 szt
- Sól, pieprz
- Oliwki
- Papryczka chilli
- Mozzarella opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Ryż brązowy gotujemy do miękkości. Papryki myjemy, przecinamy na połówki i wydrążamy środek. Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną kapustą pekińską, solą i pieprzem. Dodatkowo możemy dodać posiekane oliwki lub kapary oraz papryczkę chilli. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy połówki papryk. Faszerowane papryki przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię aluminiową i posypać wierzch papryk kawałkami mozzarelli.
Papryka faszerowana z piekarnika to genialny i szybki sposób na obiad. Mając już gotowe mięso na gołąbki, przygotowanie papryk zajmie Wam dosłownie chwilkę.
Smacznego!
SmakUla.
Pysznie. Bardzo lubię faszerowane warzywka 🙂
Ja również 🙂 Takie proste a takie pyszne!