Naleśniki ze szpinakiem i tuńczykiem

Naleśniki ze szpinakiem i tuńczykiem wyszły całkiem przypadkowo. Pewnego pięknego dnia, naszło mnie  w pracy na naleśniki, takie wiecie całkiem zwyczajne z twarogiem i owocami. Składniki praktycznie wszystkie w domu są, więc można powiedzieć obiad prawie gotowy. Pozostało tylko zdecydować z jakiego przepisu przygotuję ciasto naleśnikowe. Niby banał, ale jakoś nigdy nie mogłam utrafić w proporcje tak by placki naleśnikowe wyszły bardzo cienkie i elastyczne. Z pomocą przyszła niezawodna Kwestia Smaku przedstawiając przepis na „klasyczne polskie naleśniki, które zawsze się udają”. Coś dla mnie, jeśli te nie wyjdą to koniec z naleśnikami! Chyba cały wszechświat mi sprzyjał bo placki naleśnikowe nigdy nie wyszły mi tak dobre, perfekcyjnie cienkie i idealnie elastyczne. Ich smażenie i zawijanie to była czysta przyjemność. Z oryginalnego przepisu zmieniłam tylko mąkę na pszenną pełnoziarnistą.

Przepis na ciasto naleśnikowe:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • Odrobina soli
  • Woda mineralna 1/2- 3/4 szkl.
  • Oliwa

Wszystkie składniki, oprócz wody, miksujemy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stopniowo dolewamy wodę aby uzyskać lejącą konsystencję. Ja do ciasto dodałam od razu odrobinę oliwy by nie natłuszczać dodatkowo patelni. Z podanego przepisu wychodzi ok 10-13 placków IDEALNYCH. Zatem ja już swój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe mam a farsz to często kwestia przypadku i trochę tak było tym razem. Połowę placków wykorzystałam do słodkiego farszu a drugą część przygotowałam na dzień następny nadziewając, odnalezionym w czeluściach zamrażarki szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami, które świetnie pasują do szpinaku. Tak też opróżniając zakamarki mojej kuchni stworzyłam wytrawny farsz do naleśników.

placek nalesnikowy

Składniki na farsz (ok. 7 naleśników):

  • Szpinak mrożony ok. 20 kostek
  • Pomidory suszone ok. 8 sztuk
  • Twaróg naturalny delikatny 2 łyżki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Tuńczyk w sosie własnym
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

skladniki nalesniki

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni lub w mikrofali a następnie przekładamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażamy. Dodajemy 2 łyżki twarogu, pokrojone w kostkę suszone pomidory i smażymy do momentu aż woda odparuje z patelni. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Lekko studzimy farsz po czym dodajemy tuńczyka odsączonego z wody. Całość dokładnie mieszamy i faszerujemy naleśniki.

wklad na placku

Naleśniki ze szpinakiem i tuńczykiem zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 200°C. Na koniec układamy na wierzchu kawałki mozzarelli i czekamy aż lekko się roztopi. Tak przygotowane naleśniki posypujemy szczypiorkiem i pałaszujemy.

nalesnik ze szpinakiem i tunczykiem

 Całkiem szybki obiad, zdrowy, pełnowartościowy i nawet z porcją ryby. Takie oczyszczanie kuchni to ja lubię 😉

polowa nalesnikia ze szpinakiem

 A tak przy okazji witam Was na nieco odmienionej wersji bloga! Mam nadzieję, że Wam się spodoba, ja jestem zachwycona! Idzie wiosna więc to najlepszy czas na zmiany, prawda?

 

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:3    Średnia:2.7/5]
Podziel się...Share on Facebook9Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. och… zjadłabym jednego albo dwa 🙂

  2. O mniaaam! To zdjęcie przekroju naleśnika sprawiło, że… idę do kuchni 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑