Czy naleśniki zapiekane na kolację zajmą nam rzeczywiście dużo czasu i nie jesteśmy w stanie przyrządzić ich w tygodniu? 

Zawsze proces ich przygotowania możemy podzielić na dwa dni. Jednego usmażyć placki a przy okazji szykowania obiadu przygotować np. mięso do farszu, natomiast drugiego dnia całość doprawiamy, zawijamy i pieczemy, wówczas nawet nie zauważymy kiedy powstało tak pyszne danie. Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie w przepisie na wytrawne naleśniki ze szpinakiem.

Składniki (farsz na 7 naleśników):

  • Mięso drobiowe np. udziec z indyka, udka z kurczaka ok 250g
  • Cebula 2 średnie sztuki
  • Oliwki 10 szt
  • Musztarda łyżeczka
  • Szpinak 2 garści (opcjonalnie)
  • Zestaw przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • Passata pomidorowa ok 350 g
  • Papryczki jalapeno (opcjonalnie)
  • Parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy i mielimy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, gdy się zeszkli dodajemy mięso. Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą oraz łyżeczką musztardy. Na koniec dodajemy pokrojone drobno oliwki oraz szpinak, podsmażamy do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Farsz odstawiamy na bok i zabieramy się za sos pomidorowy.

Na tej samej patelni podsmażamy ok. 350 g passaty pomidorowej z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, papryki ostrej, ziół prowansalskich. Możemy wykorzystać również świeże pomidory, które udusimy z odrobiną wody i ziół w garnuszku. Naleśniki z farszem zawijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym (delikatnie natłuszczonym olejem), zalewamy sosem, opcjonalnie układamy ostre papryczki na wierzchu. Naleśniki zapiekamy w temperaturze 200 °C przez około 20 minut.

Naleśniki zapiekane podajemy posypane świeżo startym parmezanem z dodatkiem zielonej sałatki. U nas naleśniki trafiły na stół jako wczesna kolacja z całą górą sałatki na bazie pomidorów, papryki, rzodkiewek i szpinaku. Naleśniki wyszły wyśmienicie, nieco pikantniejszy sos łagodził delikatny farsz oraz sałatka.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:1    Średnia:1/5]
Podziel się...Share on Facebook6Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone