Mielone kotlety (nie)tradycyjnie

Miało być mięcho i jest mięcho! Przepis na mielone kotlety (nie)tradycyjnie

Może powiecie „zbyt tradycyjnie”, „mało wymyślnie”, ale skoro smacznie to po co kombinować i wymyślać jakieś cuda.

Oczywiście lubię poeksperymentować i przetestować nowy przepis ale to zazwyczaj w weekend, gdy mam trochę więcej czasu. A dziś, akurat czasu jak na lekarstwo.

Pędzę do kuchni i w pośpiechu przygotowuję składniki na mielone kotlety. Co potrzebujemy?

Tradycyjnie:

  • mięso mielone (proponuję świeżo zmielone w osiedlowym mięsnym zamiast paczkowanego z supermarketu, zupełnie inny smak.)
  • cebulkę
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz (tak to przepis bez soli 😉 )

Sposób przygotowania:SKŁADNIKI

Cebulkę i natkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem.

Naszą masę mięsno-warzywną posypujemy pieprzem i mieszamy.

Gdy wszystkie składniki się połączyły, formujemy zgrabne kotleciki mielone.

Co w nich takiego nietradycyjnego?

Zamiast stać godzinę przy patelni i przewracać kotlety, napawać się jakże pysznym zapachem palonego tłuszczu a na koniec sprzątać całą kuchnię i wietrzyć mieszkanie proponuję przygotować blaszkę do pieczenia.

Wyłóż ją papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180º. Mielone kotlety ułóż na blaszce i do piekarnika!MIELONE KOTLETY

Proste? Pewnie, że tak!

Piekarnik odwala za Ciebie całą brudną robotę, a Ty masz czas zrobić surówkę do obiadu (przepis już jutro!) i nawet przygotować się do wyjścia na spotkanie.

Takie kotleciki piekę około 25 min (gdy nasze mielone kotlety wyszły troszkę większe można potrzymać je chwilę dłużej w piekarniku).

Ja w swoim przepisie pomijam sól, mąkę i bułkę tartą, uważam że wersja pieczona nie wymaga tych składników.

Zamiast soli można użyć ulubionych przypraw lub wzbogacić przepis o drobno starą marchewkę, groszek lub kukurydzę (praktycznie wszystko się nadaje by urozmaicić smak tego dania).

Dzięki temu banalnemu odkryciu mielone kotlety w nietradycyjnej formie goszczą u nas częściej niż dotychczas. KOTLETY

100% smaku, 0% tłuszczu

 

A jakie dania Wy przygotowujecie w ciągu tygodnia pracy?

 

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Komentarzy

  1. Robert

    Ja zmieliłem pierś z kurczaka z indykiem również wyszło pyszne

    • SmakUla

      Super, świetny pomysł 🙂

  2. Marcin Suwałki

    Gratulacje Ulu! świetna strona! super pomysł! będziemy częstymi gośćmi!

    • SmakUla

      Dziękuję Marcinie:)
      Zapraszam serdecznie!

  3. marcin

    Świetny i zdrowy przepis a przy tym nie pracochłonny. Lubię kiedy jest mało sprzątania po gotowaniu a w przypadku smażonych kotletów zawsze kuchenka ocieka tłuszczykiem.

  4. B.

    Idealnie! Właśnie wróciłam z zakupów, a w torbie właśnie mielone 🙂

    • SmakUla

      W takim razie czekam na relację, jak wyszły kotleciki 🙂

      • B.

        Kotleciki wyszły przepyszne, co prawda bez pietruszki (bo w lodówce jej brak), ale palce lizać 🙂 i zmywania malutko, potwierdzam i polecam gorąco! 🙂

  5. Krzyncio

    No nie ma to jak mielony 😛

    • SmakUla

      Wiadomo 😀 mielony to zawsze dobry pomysł na obiad 🙂 No bo kto nie lubi mielonych? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑