Łosoś z parowaru – pomysł na zdrowy obiad

Jeszcze kilka lat temu ryba była jedną z najgorszych potraw, jakie mogły pojawić się na obiadowym talerzu. Gorsza była tylko zupa rybna i wątróbka ( ta dwójka nadal na podium).

Gdy widziałam rybę i całą zabawę z niezliczoną liczbą ości od razu odechciewało mi się jeść. Nawet gdy dałam się namówić bo zapewniano mnie, że właśnie „ta” ryba ości nie ma i na dodatek wszyscy się nią zachwycają, to możecie tylko się domyślać komu trafiła się ta jedna, jedyna ość, a za nią kolejna i jeszcze jedna… Tak oczywiście mi!

Taka to moja mała trauma z dzieciństwa 😉

Z tego też powodu przez długi czas sama też nie brałam się za przygotowywanie ryb. Ale powoli, powolutku moje nastawienie zaczęło się zmieniać. A to zapragnęłam ryby w pomidorach (oczywiście początkowo jedynie filety rybne wchodziły w grę), pokochałam sushi czy zaczęłam piec ryby nawet te z ośćmi. Jednym słowem polubiłam smak ryby.

Tak jak kiedyś ryby mogły dla mnie nie istnieć tak teraz samodzielnie gotując staram się aby ryby gościła u nas przynajmniej raz w tygodniu. W formie tuńczykowej pasty na kanapkę, pieczonej rybki na obiad, czy po prostu sałatki rybnej na kolację.

Dziś chciałam przedstawić Wam, bardzo prosty przepis na rybę, jeden z moich ulubionych.

Panie i Panowie łosoś z parowaru 😉

surowyLosos1

Banalnie prosty przepis i nie wymaga zbyt wiele czasu.

Składniki:

  • ryba (mi w tym przepisie najbardziej odpowiada filet z łososia)
  • pieprz cytrynowy
  • natka pietruszki opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy i ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy. Filet posypujemy pieprzem cytrynowym (możemy położyć też gałązkę natki pietruszki).

losos Przyprawiony

Rybę wkładamy do parowaru i gotujemy kolo 20 minut. Parowar możemy zastąpić folią aluminiową i do upieczenia wykorzystać piekarnik.

W piekarniku pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180º.

Przed podaniem rybę można lekko skropić sokiem z cytryny. Do tego sałata z jogurtem naturalnym i mamy prosty i smaczny obiad, a do tego jaki zdrowy!

 

losos gotowy

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 3]

Komentarzy

  1. Zosia

    Pieprz cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Teraz jest to moja ulubiona przyprawa!:)

    • SmakUla

      Zdecydowanie, pieprz cytrynowy to przyprawa bez której nie wyobrażam sobie mojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑