Dania jednogarnkowe idealnie sprawdzają się latem. Niewiele sprzątania, szybkie gotowanie i można cieszyć się pięknymi, długimi dniami. Do tego typu dań należy właśnie leczo orientalne, całe lato zamykamy w jednym garnku! W takie upały często obiady gotuje tuż po śniadaniu, kiedy to jeszcze kuchenka nie odstrasza mnie swoją temperaturą. Tak było i tym razem, szybko pokroiłam składniki, umieściłam w garnku i czekałam aż się pięknie połączą smaki.

Wielokrotnie wspominałam, że uwielbiam cukinie, więc tym razem połączyłam je z bakłażanem i orientalną mieszanką przypraw by nieco zmienić tradycyjne podejście do tego dania. Zatem zapraszam do gotowania!

Składniki:

  • Cebula 1 duża szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cukinia 1 szt
  • Bakłażan 1 szt
  • Suszone pomidory 4 szt
  • Przecier pomidorowy 500 ml lub świeże pomidory
  • Przyprawy: gram masala, sól, curry, papryka słodka, czubryca czerwona
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

W garnuszku podgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula lekko zmięknie dodajemy do niej gram masalę, sól oraz curry, całość dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Cukinię oraz bakłażana kroimy w grubszą kostkę, lekko solimy i mieszamy a po chwili dodajemy do garnka z podsmażoną cebulą.  Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz posiekane drobno suszone pomidory. Całość gotujemy ok. 30 -40 minut, pod koniec doprawiamy do smaku papryką słodką, curry, czubrycą czerwoną i opcjonalnie gram masalą.

Tak przygotowane leczo orientalne możemy wzbogacić o podsmażoną pierś z kurczaka lub pozostawić danie całkowicie wegetariańskie. Leczo orientalne podajemy z ryżem lub pieczywem. Dodatkowo możemy również posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Leczo orientalne to również dobry sposób na oczyszczenie lodówki z zalegających warzyw, gdyż równie dobrze możecie dodać do niego paprykę, seler naciowy czy kilka świeżych pomidorów. Bazą są cukinie, bakłażany i orientalne przyprawy, pozostałe dodatki możecie komponować wedle uznania.

Dajcie koniecznie znać jak Wam przypadło do gustu takie połączenie smaków a także jakie dania najczęściej gotujecie latem.

Pozdrawiam

SmakUla

[Głosów:0    Średnia:0/5]