Kurczak z sosem kurkowym i makaronem

Ostatnio wracając od rodziców czas w trakcie drogi umilało nam radio. Pioseneczki, wywiady i oczywiście nieodłączny element radia – reklamy. Zazwyczaj wydawało mi się, że nie wywierają one na mnie zbyt dużego wpływu, czasem nawet nie do końca wiem jaki produkt był reklamowany, a tu niespodzianka, reklamy potrafią zainspirować mnie do gotowania i przypomnieć o zamrażarkowych skarbach. Kurczak z sosem kurkowym i makaronem powstał więc jako inspiracja z podróży 😉 

makaron-z-kurczakiem-w-sosie-kurkowym

Składniki na 3 porcje:

  • Pierś z kurczaka ok 300 g
  • Kurki 200g
  • Śmietana 12% – 3 łyżki
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Natka pietruszki pęczek
  • Czosnek 4 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek (świeży lub suszony)

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w plastry, fileciki lub w kostkę. Kurczaka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną natką pietruszki, odstawiamy na chwilę. Część natki pietruszki zostawiamy do posypania gotowego dania. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy obrane kurki i smażymy chwilę. Następnie dodajemy łyżeczkę tymianku, dokładnie mieszamy i przykrywamy patelnię. Kurki dusimy na patelni do miękkości, gdy grzybki są już gotowe dodajemy 3 łyżki śmietany, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Kurki w sosie śmietanowym możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.

kurczak-w-kurkowym-sosie

W między czasie gotujemy makaron pełnoziarnisty i zajmujemy się kurczakiem. Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Na talerz wykładamy fileciki z kurczaka posypane świeżą natką pietruszki, do tego makaron polany sosem kurkowym i obiad gotowy.

kurczak-w-sosie-kurkowym

Kurczak z sosem kurkowym to wbrew pozorom super szybkie danie. Najwięcej czasu zajmuje chyba oczyszczenie grzybów, ale gdy już przebrniecie przez ten element całość zajmie Wam około 30 minut. Smaczne, lekkie, idealne na letni obiad,  danie z wykorzystaniem kurek.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook11Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

1 Komentarzy

  1. Muszę przyznać że z ostrożnością podchodziłem do piertuchy na kurczaku. Jednak po spróbowaniu zmieniłem zdanie. To będzie moje ulubione danie! Kura, kurka i pietrucha!!! mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑