Kurczak w jabłkach pomysł na niedzielny obiad

Na początku naszej kulinarnej drogi często przekopywaliśmy internetowe czeluści w poszukiwaniu przepisów, zwłaszcza obiadowych inspiracji. Raz udało się znaleźć coś smacznego i prostego innym razem przepis zupełnie nam nie leżał. Pewnego dnia trafiliśmy na danie idealne, szybkie w wykonaniu a przy tym fantastyczne w smaku, był to kurczak duszony w soku jabłkowym. Przez dłuższy czas przepis był naszym kołem ratunkowym. W przypadku braku inwencji twórczych oraz chęci na długie krzątanie się w kuchni stawialiśmy na kurczaka w soku. Pomimo naszego uwielbienia przepis, nawet nie wiem jak i kiedy, został odstawiony na dalszy tor i zupełnie o nim zapomnieliśmy. Kombinując czym by tu urozmaicić obiad z kurczakiem, olśniło mnie. Kurczak w jabłkach to jest to! Ze względu na fakt, że kupny sok jabłkowy to masa cukru i dodatkowych kalorii, a sokowirówki się jeszcze nie dorobiliśmy, postanowiłam zmienić odrobinę przepis i dodać całe jabłka zamiast soku.

skladniki

Składniki, których potrzebujesz:

  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 2-3 jabłka
  • 2 cebule
  • Tymianek
  • Ostra i słodka papryka
  • Natka pietruszki
  • Ocet balsamiczny
  • Połowa cytryny

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy na cienkie kotleciki. Każdy przyprawiamy ostrą, słodką papryką i odstawiamy na chwilę. W między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę, a następnie dusimy na patelni z ok 1 szklanką wody. Gdy jabłka zmiękną dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany tymianek. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy. Czas zająć się przyprawionym kurczakiem. Jedyne czego potrzebuje nasze mięsko to szybkiego obsmażenia z obu stron na odrobinie oliwy, dzięki temu otrzymamy soczyste w środku kotleciki. Obsmażone mięso dodajemy do duszonych jabłek z cebulą i tymiankiem, skrapiamy octem winnym i dusimy ok 20 minut. Tymianek spokojnie można zamienić na natkę pietruszki. Kurczaka w jabłkach proponuję podać z kaszą jaglaną lub kus kus posypaną świeżą natką pietruszki.

kurczak z jablkami

Przygotowanie dania ze świeżych jabłek zajmuję chwilkę dłużej niż wykorzystanie gotowego soku jabłkowego, ale zachęcam do poświęcenia tych 20 minut i delektowania się dużo zdrowszym obiadem. Jabłka poza przetworzoną formą powinny znaleźć się w naszej diecie także w formie owocowej przekąski zjadanej najlepiej wraz ze skórką. To właśnie skórka jabłka ma najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substancji trujących. Pektyny ułatwiają nam oczyszczanie organizmu z resztek pokarmu, regulują florę bakteryjną jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu a dzięki temu zmniejszamy ryzyko wielu chorób naczyń krwionośnych. Jabłka to również bogate źródło witaminy C, a pomimo kwaskowatego smaku działają one odkwaszająco na nasz organizm ze względu na dużą zawartość zasadowych soli mineralnych. Co więcej jabłka dostarczają nam potasu i żelaza zatem osoby mające problemy z anemią powinny jeść jabłka w nieprzetworzonej formie.

zdrowy styl zycia

Zatem włączmy do naszej codziennej porcji owoców i warzyw również jabłka i dbajmy o nasz zdrowy styl życia!

Miłej niedzieli

SmakUla

   

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook3Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

1 Komentarzy

  1. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑