Kurczak teriyaki z makaronem soba

Tydzień azjatycki w Biedronce, zatem można poszaleć z kuchnią Wschodu. Wiele przepisów na dania azjatyckie znajdziecie w gazetce marketu, zupy, dania główne, desery… oferta jest dość szeroka, więc chyba każdy znajdzie coś dla siebie, choć ja często traktuję je jedynie jako inspirację do dalszych eksperymentów. Kurczak teriyaki z makaronem soba powstał w oparciu o produkty dostępne w biedronce i przeniósł nas w otchłanie orientu w sobotnie popołudnie.

Smaki komponują się idealnie a kurczak teriyaki szczególnie przypadnie do gustu fanom ostrości na talerzu. Zatem biegnijcie po zakupy i bierzemy się za gotowanie!

Składniki:

  • Mięso z udek kurczaka 0,5 kg
  • Papryczka ostra czerwona 1 szt
  • Papryka słodka czerwona 1 szt
  • Imbir świeży 5 cm
  • Kiełki soi (słoiczek ) lub pędy bambusa
  • Sos teriyaki
  • Sos sojowy (opcjonalnie)
  • Cebula dymka pęczek
  • Orzechy nerkowca

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski. Następnie przygotowujemy marynatę: ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę, imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy 5 łyżek sosu teriyaki. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z pokrojonym kurczakiem. Tak zamarynowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy kurczaka z całą marynatą. Gdy mięso lekko się zetnie, dodajemy paprykę pokrojoną w paski, białą część pokrojonej cebuli dymki oraz kiełki soi. Całość smażymy do momentu gdy kurczak i warzywa będą gotowe. Pod koniec smażenia danie możemy doprawić jeszcze sosem sojowym oraz teriyaki do smaku.

kurczak-teriyaki-2

Kurczak teriyaki idealnie komponuje się z gryczanym makaronem soba. Danie posypujemy na talerzu szczypiorkiem i uprażonymi orzechami nerkowca. Pysznie pikantne i wyraziste danie w stylu azjatyckim. Jeśli nie przepadacie za zbyt ostrymi potrawami papryczkę chilli możecie pozbawić nasionek przed przygotowaniem marynaty. Idealne danie na weekendowy obiad 🙂

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.3]

Komentarzy

  1. Olga

    PYCHOTA :D!!! Dziś pierwszy raz robiłam takie danie. Powtórzę to jeszcze nie raz, nie dość że te danie szybko się robi to przepis idealnie dopasowany ostrością podemnie ;). Jednym słowem Mniam !

    • SmakUla

      Cieszę się, że tak posmakowało 🙂 To jedno z tych dań do których sama niejednokrotnie wracam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑