Co zrobić by zwykły kurczak zachwycił? Dodać chilli i ocet balsamiczny, działa! Pieczony kurczak na ostro z sosem cebulowym zachwycił mojego Męża a to już nie lada wyzwanie. U niego pieczony kurczak jest zawsze na straconej pozycji. Gdy tylko ma możliwość rezygnuje z kurczaka w takiej formie, a gdy możliwości nie ma to wtedy już ja muszę się nagłowić jak tu mięcho podać by tym razem posmakowało. A zatem gdy w domu macie kurczakowych antyfanów a przy tym miłośników ostrości tym przepisem traficie w samo sedno 🙂

chilli

Składniki:

  • 0,5 kg kurczaka (podudzia)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza (sok)
  • 1 spore chilli
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy (mile widziana ostra)
  • 2 łyżki octu balsamicznego

pokrojone chilli

Sposób przygotowania:

Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy, łyżkę miodu, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżeczkę musztardy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka, gdy lekko zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie chwilę podsmażamy całość. Otrzymanym sosem marynujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Następnego dnia kurczaka pieczemy ok. 1,5 godziny. Co pewien czas przewracamy mięso i polewamy sosem  dzięki czemu skórka pięknie nam się zapiecze na złotobrązowy kolor.

kurczak z chilli

Kurczak pieczony na ostro z sosem cebulowym świetnie komponuje się z chrupiącą surówką z kalarepy, która łagodzi delikatne ostrości. Tak przygotowany kurczak ma w sobie wszystko, delikatną słodycz, odrobinę pikanterii i pyszny sos na bazie cebuli i chilli. Banalny kurczak nabiera niebanalnego smaku.

kurczak z chilli 2

Pomysł na odrobinę urozmaicony niedzielny obiad jest, teraz pozostaje tylko przygotować danie. Piekąc kurczaka lubię wrzucić kilka dodatkowych kawałków, które następnego dnia obieram od kości i  wykorzystuję do sałatki w pracowniczym lunchboxie. Dwie pieczenie na jednym ognie i to lubię najbardziej! 😉

kurczak z chilli 3

A w Ty w jaki sposób najchętniej przygotowujesz kurczaka?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook10Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone