Początek roku okazał się dla mnie chorowity. I tak dziwię się, że w okresie świąteczno- noworocznym nic mnie nie złapało biorąc pod uwagę, że w kółko ktoś chorował w moim otoczeniu. Ale jak widać choróbsko wyczekało odpowiedni moment i uderzyło tuż przed weekendem. W ruch poszły wszystkie domowe sposoby na przeziębienie, wypiłam hektolitry herbaty z imbirem (przepisem chyba muszę się z Wami podzielić bo jest genialna) i zużyłam tonę chusteczek. Apetyt oraz wena do gotowania nie dopisywała, każdy posiłek jakiś dziwnie bez smaku, nijaki… Smak powrócił gdy rozgryzłam, w przygotowanej przez Męża zupie, ostrą papryczkę (dwie maleńkie na cały garnek zupy i obie w moim talerzu). Przypadek? Nie sądzę! Chyba bardzo chciał żeby szybko wróciła do zdrowia, bo papryczka automatycznie rozgrzała mnie do czerwoności 😉 Jak już odzyskałam smak kolację postanowiłam zrobić sama, coś lekkiego ale wyrazistego i kojącego moje kubki smakowe, postawiłam na krewetki w sosie cytrynowym na sałacie.
Składniki:
- Opakowanie krewetek ok 250 g
- Sok z połowy cytryny
- 5 ząbków czosnku
- Chilli (świeże lub sproszkowane)
- Pieprz cytrynowy
- Oliwa
- Rukola
- Kiełki brokuła
Sposób przygotowania:
Krewetki myjemy, oczyszczamy i usuwamy ogonki bądź pancerze w zależności jakie krewetki kupimy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i podsmażamy chwilę na oliwie. Krewetki przyprawiamy pieprzem cytrynowym, dodajmy podsmażony czosnek wraz z oliwą, sok z wyciśniętej połowy cytryny, na koniec lekko posypujemy chilli i odstawiamy na min. 30 minut aby krewetki przeszły marynatą. Krewetki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 5-10 minut, wszystko zależy jak duże krewetki kupiliśmy. Upieczone krewetki układamy na liściach ulubionej sałaty, w moim przypadku rukola i odrobina kiełków brokuła. Całość polewamy sosem pozostałym po pieczeniu, posypujemy natką pietruszki oraz prażonym ziarnem słonecznika. Pyszkaaaa! Tyle mogę Wam powiedzieć 😉
Danie bardzo lekkie ale pożywne. Wyraziste, a za sprawą dużej ilości czosnku i cytryny idealne na przeziębienie. Warto pamiętać, że mięso krewetek to przede wszystkim źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin, selenu, potasu czy fosforu zatem warto wprowadzać je od czasu do czasu do naszej diety. Krewetki w sosie cytrynowym na sałacie to przede wszystkim wiele wartości odżywczych, jak również niezapomniane walory smakowe!
Pozdrawiam
SmakUla.
Aż wstyd się przyznać ale jeszcze krewetek nie robiłam…zawsze wydawało mi się to trudne, a tu proszę:)
Cieszę się, że mogłam Cie tak pozytywnie zaskoczyć 😀
Uwielbiam krewetki i na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Zdecydowanie polecam, nie pożałujesz 🙂