Krem z pieczonej cukinii wersja fit

Wciąż w naszej diecie zbyt mało miejsca poświęcamy warzywom. Jesień to świetny moment by za pośrednictwem zup przemycić trochę warzyw do naszego jadłospisu a jednocześnie zaserwować pyszne, rozgrzewające danie. Krem z pieczonej cukinii to świetna propozycja na jesienne chłody a jednocześnie niskokaloryczne danie. Z dodatkiem prażonych pestek dyni i pełnoziarnistej grzanki może stanowić sycący posiłek o nieco wyższej kaloryczności ale za to wzbogaconej o zdrowe tłuszcze a także cynk, potas czy selen. Za sprawą pieczonych warzywa zupa nabiera zupełnie innego smaku niż typowe zupy krem do tego cytryna, która podkręca smak, zdecydowanie polecam. Porcja zupy z łyżką pestek dyni oraz pełnoziarnistą grzanką zawiera ok 290 kcal, dodatkowo z łyżką parmezanu 325 kcal.

zupa

Składniki (2 porcje):

  • Cukinia 400 g
  • Cebula biała średnia 1 szt
  • Cebula dymka 1 mała
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Marchewka 1 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej 1,5 łyżki
  • Woda 600 ml
  • Cytryna 1/4 szt
  • Bazylia (spora garść)
  • Sól, pieprz, chilli

Sposób przygotowania:

Cukinię i cebulę białą kroimy w plastry średniej grubości. Jeśli cukinia jest wyrośnięta wydrążamy z niej pestki. Pokrojone w plastry warzywa układamy na blaszce do pieczenia i przy pomocy pędzelka silikonowego delikatnie smarujemy olejem(ok. 0,5 łyżki). Ja w tym celu wykorzystałam olej kokosowy dzięki czemu uzyskałam dodatkowy lekko kokosowy posmak. Warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z termoobiegiem na około 20 minut lub do momentu gdy się ładnie zarumienią.

kremz-cukinii

Na dnie garnka rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę dymkę, niewielkie kawałki selera naciowego i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy chwilę i zalewamy całość wrzącą wodą. Doprowadzamy do zagotowania, po czym dodajemy talarki marchewki i pietruszki, całość gotujemy do momentu gdy warzywa zmiękną. Następnie do garnka dodajemy upieczoną cukinię, cebulę i posiekaną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie całość blendujemy na gładki krem, dodajemy sok z 1/4 cytryny a na koniec doprawiamy do smaku. Gdy po zblendowaniu zupa okaże się zbyt gęsta możemy rozrzedzić ją wrzątkiem. Gotowe krem z pieczonej cukinii można zajadać.

zupa-krem-z-cukinii

Najbardziej lubię gdy w zupach typu krem coś chrupie, więc swoją wersję wzbogacam o prażone pestki dyni i grzankę z chleba pełnoziarnistego dzięki czemu otrzymuję sycący obiad.  Krem z pieczonej cukinii świetnie smakuje również z łyżką tartego parmezanu. Koniecznie spróbujcie, cytryna robi w tej zupie ogromną robotę i pomimo, iż zestaw przypraw jest dość ubogi zupa wychodzi rewelacyjna! Oryginalny przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg „Smak Miłości” u mnie małe modyfikacje. Korzeń selera zamieniłam na naciowy aby dodać jeszcze więcej wartości odżywczych zupie i doprawiłam chilli aby przyśpieszyć przemianę materii, wyszło pysznie i bardzo rozgrzewająco.

Smacznego

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook13Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Pyszny pomysł dla cukiniowych łasuchów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑