Kasza jaglana i gulasz drobiowy – duet idealny

Już od dłuższego czasu podczas obiadu rezygnujemy z ziemniaków na rzecz większej ilości surówki i mięsa. Początkowo troszkę z lenistwa odpuściliśmy sobie ziemniaki, w końcu trzeba je obierać, gotować i na dodatek mają to do siebie, że wystarczy chwila nieuwagi i całą kuchenkę mamy do sprzątania. Dodatkowo czas wiosenno-letni aż prosił się o wykorzystanie w pełni kolorowych i pachnących warzyw. A na koniec okazało się, że ziemniaki są praktycznie zbyteczne i potrafimy najeść się do syta samym mięskiem i surówką. Więc po co nam dodatkowe zapychacze, skoro tak łatwo można z nich zrezygnować?

Ale oczywiście nie samym mięsem i warzywami człowiek żyje. Dlatego też, chociaż dwa razy w tygodniu jadamy różnego rodzaju dania makaronowe np. pesto z kurczakiem czy chińszczyzna z brązowym makaronem ryżowym. Pozwalamy sobie na mączne placki czy wszelkiego rodzaju kasze uzupełniając naszą dietę w witaminy, błonnik i mikroelementy.

Ostatnio coraz częściej na naszym stole gości kasza. Rozsmakowaliśmy się zwłaszcza w kaszy jaglanej, a gdy poczytałam jeszcze o jej właściwościach odżywczych zdecydowanie króluje wśród naszych kasz!

kasza jaglana

Wiedzieliście, że to jedna z najstarszych i przy tym najzdrowszych kasz? Mnóstwo w niej witamin  z grupy B, E,  miedzi i żelaza, a do tego za sprawa lecytyny poprawia pamięć i koncentrację . Spokojnie może być spożywana przez osoby nie tolerujące glutenu. Więcej o zbawiennym wpływie kaszy jaglanej możecie poczytać tu.

Zazwyczaj kasza jaglana występuje u nas w towarzystwie mięsa. Jak dla mnie idealnie pasuje do duszonego mięsa czy wszelkiego rodzaju gulaszy. Tym razem zdecydowaliśmy się na duet idealny czyli kasza jaglana i gulasz drobiowy.

Składniki:

  • kasza jaglana
  • pierś z kurczaka
  • pieczarki
  • cebula
  • śliwka suszona
  • bulion warzywny (ewentualnie woda i sos sojowy)
  • koperek
  • przyprawy: curry, papryka słodka i ostra, pieprz, sól, cynamon

skladniki

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę, następnie pieczarki. Gdy warzywa lekko zmiękną dokładamy kurczaka i dusimy pod przykryciem.

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o przepłukaniu zimną, a następnie gorącą wodą przed wrzuceniem do gotującej się wody. Kiedy kurczak i warzywa są już mięciutkie doprawiamy gulasz do smaku ( u  mnie dość sporo curry z nutą cynamonu) na koniec wrzucamy ok garść śliwki suszonej, podlewamy jeszcze bulionem i dusimy przez 10 minut. Czekamy tylko aż kasza pochłonie całkowicie wodę z garnka i można podawać. Ugotowana kasza może nie prezentuje się zbyt dostojnie ale z gulaszem drobiowym stanowią duet idealny!

gulasz

Danie mega sycące i rozgrzewające. Kaszę przed podaniem możemy także posypać siekana natką pietruszki lub koperkiem.

Po mięsnych smakowitościach muszę koniecznie wypróbować kasze jaglaną na słodko! Macie jakieś sprawdzone przepisy?

 

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:2    Średnia:2.5/5]
Podziel się...Share on Facebook4Google+2Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

10 Komentarze

  1. Ja dodałam jeszcze paprykę 🙂
    Dzięki za pomysł na obiad

  2. Bomba! Wpisuję do swojej książki 😉 Wypróbowałam i delikatnie zmodyfikowałam, zamiast pieczarek papryka. Palce lizać! Dziękuję za inspiracje obiadowe 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      3 marca 2014 at 21:39

      Dokładnie, to przepis który można spokojnie zmieniać pod swoje preferencje smakowe.
      Cieszę się, że przepis się przydał:)

  3. A nie lepsze byłoby do tego jakieś bardziej wyraziste mięso niż drób? Ja tu widzę delikatną, dobrej jakości wołowinę 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      23 lutego 2014 at 13:00

      Oczywiście masz rację, gulasz z wołowiną byłby z pewnością jeszcze pyszniejszy. Ale niestety wołowina ma to do siebie, że wymaga dość długiej i umiejętnej obróbki, a w tygodniu pracy zależy mi przede wszystkim na daniach szybkich w przygotowaniu.

      Pisząc o wołowym gulaszu narobiłeś mi ogromnej ochoty na strogonowa, więc coś czuję, że niebawem i wołowina zagości na blogu:) Dzięki za inspirację.

      Pozdrawiam.

  4. Zrobiłam! Pyyyycha

  5. Hm…. Zerknąłem to wprost w blogu wolnymbyc.pl Piękne zdjęcia, ciekawe przepisy – będę tu zaglądał i spróbuję któryś z przepisów wprowadzić w życie w mojej kuchni. Nazwa bloga – pierwsza klasa!

    • SmakUla
      SmakUla

      20 lutego 2014 at 20:42

      Dziękuję za tak miłe słowa 🙂 Liczę, że któryś z przepisów trafi w Twoje gusta i zagości na stałe w domowym menu.

      Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑