Trójmiasto od tygodnia spowite jest gęstą mgłą. Szaro i ponuro, więc nic dziwnego, że gdy tylko mogę śpię do południa. Niestety dziś choróbsko nie dało mi pospać, nagły atak kaszlu wybudza skutecznie. W domu cisza, za oknem widać tylko jak kolejne liście spadają z drzew a ja z kubkiem gorącej herbaty planuję dzień. Zaczynam od śniadania, pogoda zdecydowanie kieruje moje myśli ku ciepłemu, przyjemnemu śniadaniu, najlepiej podanemu do łóżka. Ale cóż wstałam pierwsza więc to chyba ja będę podającą. Na stole kilka śliwek, w sumie od dawna planowałam zrobić konfiturę śliwkową ale jakoś tak się nie złożyło… nic straconego w końcu nie muszę zapełnić nią całej piwniczki wystarczy miseczka na śniadanie do tego jakieś jesienne placuszki i śniadanie na mglisty poranek jak znalazł!

śliwki

Składniki,  na miseczkę konfitury śliwkowej:

  • Śliwki 3 szt
  • Miód 2 łyżeczki
  • Kakao 1 czubata łyżka

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy, wybieramy pestki i kroimy w drobną kostkę. Śliwki wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobinką wody, dodajemy miód, całość mieszamy dokładnie.

sliwki na patelni

Konfiturę śliwkową smażymy pod przykryciem, mieszając co pewien czas. Gdy śliwki się rozgotują dodajemy kakao i smażymy jeszcze przez chwilę. Zapach smażonych śliwek z kakao jest nieziemski więc szybko zabieram się za jesienne paluszki bo inaczej nic nie zostanie na śniadanie.

Przepis na jesienne placuszki

Składniki:

  • Płatki jaglane ok 2 łyżki
  • Zarodki pszenne ok 3-4 łyżki
  • Jogurt naturalny 4-5 łyżek
  • Miód 1 łyżeczka
  • Żurawina suszona 1 garść
  • Siemię lniane 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.
  • Proszek do pieczenia ok 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Płatki jaglane, zarodki pszenne oraz siemię lniane zalewamy jogurtem naturalnym i pozostawiamy na chwilę.

skladniki na placki

Siemię lniane, zarodki pszenne, płatki jaglane.

Płatki jaglane i zarodki możemy zastąpić rozdrobnionymi w blenderze płatkami owsianymi lub poppingiem z amarantusa. W między czasie jajko ubijamy na lekką piankę. Do masy jajecznej dodajemy jogurt z płatkami oraz zarodkami, proszek do pieczenia oraz pokrojoną w paski żurawinę suszoną. Składniki mieszamy dokładnie, rozgrzewamy patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu.

placki ze sliwka

Gorące jesienne placuszki polewamy śliwkową konfiturą do tego aromatyczna kawa i nawet tak ponury dzień jak dziś rozpoczynam z uśmiechem na twarzy. Konfitury zostało nawet na niedzielne śniadanko a że jej smak jest powalający to na pewno nie pozwolę jej się zmarnować. Leniwe weekendowe śniadania tak jak lubię!

placki ze sliwkamiPozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook13Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone