Chyba każdy się ze mną zgodzi, że jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych? Pisanki, kraszanki, jaja do święconki i przeróżne jajeczne dodatki zdobiące świąteczny stół. Jajka w okresie Świąt Wielkanocnych najczęściej trafiają na nasze stoły w towarzystwie majonezu. Oczywiście łyżeczka majonezu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale gdy dodamy do tego tradycyjne sałatki warzywne z sosem majonezowym, białe kiełbasy z żurkiem, pasztety i wędliny domowe i oczywiście baby i mazurki wielkanocne robi się już mocno kalorycznie. Ale małymi zabiegami możemy zredukować ilość kalorii przyswajanych podczas świątecznego śniadania. Na pierwszy ogień, czym zastąpić jaja z majonezem? Odpowiedź jest prosta, wystarczy nafaszerować jajka ulubionymi dodatkami zmieszanymi z jogurtem greckim, musztardą czy odrobiną chrzanu. Przygotowałam dla Was moje ulubione wersje jaj faszerowanych, mam nadzieję że zainspirują Was do małych wielkanocnych wariacji na ich temat.

1. Jajka faszerowane z tuńczykiem

  • puszka tuńczyka
  • 0,5 pora
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek i kiełki do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Delikatnie wybieramy żółtka, które przekładamy do oddzielnej miseczki. Żółtka łączymy z odsączonym tuńczykiem, pokrojonym drobno porem, musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Otrzymaną pastą faszerujemy białka jaj, ozdabiamy szczypiorkiem lub kiełkami. Pozostałą pastę możemy śmiało wykorzystać do kanapek.

jajka faszerowane z tunczykiem

2. Jajka faszerowane z łososiem

  • jajka 4 szt.
  • koperek (cały pęczek)
  • serek homogenizowany naturalny ok. 2-3 łyżki
  • chrzan 1łyżeczka
  • kiełki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • łosoś wędzony
  • opcjonalnie kapary, oliwki

Jajka ugotowane na twardo obieramy i odkrajamy czubek, tak by móc wybrać żółtko. Delikatnie wydrążamy jajko pozostawiając tylko białko. Żółtko przekładamy do oddzielnej miseczki i łączymy z serkiem naturalnym, chrzanem, posiekanym koperkiem i ewentualnie kaparami lub oliwkami (nie każdy przepada za oliwkami/ kaparami, więc proponuję pokroić je na drobne kawałeczki i dekoracyjne posypać po wierzchu niektóre z jajek.) Farsz rozdrabniamy widelcem, całość doprawiamy do smaku. Wydrążone białka owijamy plasterkiem łososia wędzonego i delikatnie przewiązujemy szczypiorkiem. W przypadku gdy łosoś jest dość oporny i nie trzyma się jajka proponuję przekłuć, owinięte już łososiem, jajko wykałaczką. Jajko nadziewamy przygotowanym farszem. Ze względu na towarzystwo łososia wędzonego, który jest dość słony, proponowałabym nie przesadzać z ilością dodanej soli do farszu.

jajka na desce

3. Jajka faszerowane z kaparami na ostro

  • kapary 1 łyżeczka
  • 1/2 ostrej papryczki
  • pietruszka garść
  • musztarda 2 łyżeczki
  • 3 jaja

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Wybieramy delikatnie żółtko, które przekładamy do osobnej miseczki. Kapary, ostrą papryczkę chilli oraz natkę pietruszki drobno siekamy, łączymy z żółtkami. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy połówki jaj. Gotowe jaja ozdabiamy papryczkami chilli lub szczypiorkiem.

jaja faszerowane papryczkami

4. Jajka faszerowane wędliną drobiową

  • wędlina z kurczaka lub indyka ok 3 plastry
  • chrzan 1 łyżeczka
  • jogurt grecki 2 łyżeczki
  • 4 jaja

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Delikatnie wybieramy żółtka, które przekładamy do oddzielnej miseczki. Wędlinę kroimy w drobną kostkę, dodajemy chrzan oraz jogurt grecki i łączymy z żółtkami jaj. Całość dokładnie mieszamy a otrzymaną pastą faszerujemy jaja. Dekorujemy kiełkami brokuła lub koperkiem.

jaja faszerowane kiełkami

Sposobów na jajka faszerowane jest mnóstwo, ja przedstawiam zaledwie kilka propozycji, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc wystarczy wcześniej ugotować i obrać jajka a samym farszem możemy zająć się tuż przed świątecznym śniadanie. Jajka faszerowane w takiej wersji są mocno kremowe, dość wyraziste w  smaku i zdecydowanie nie brakuje w nich majonezu!

A Ty jaką wersję jaj faszerowanych przygotujesz w tym roku?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:6    Średnia:3.7/5]
Podziel się...Share on Facebook5Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone