Jabłka pieczone z masłem sezamowym

Jabłka pieczone to kolejny symbol jesieni. Idealny deser na jesienne, szarobure dni. Zapach orzechów, cynamonu i jabłek, który unosi się podczas pieczenia jeszcze na długo pozostaje w mieszkaniu tworząc miły nastrój. Jabłka pieczone to nie tylko pyszny, lecz również za sprawą orzechów i sezamu bardzo zdrowy deser. Orzechy to bogactwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika jak również minerałów. Orzechy wspomagają proces pracy metabolizmu, za sprawą błonnika sycą a także wspomagają proces uczenia się oraz poprawiają koncentrację. W kwestii wpływu orzechów na pracę mózgu prym wiodą właśnie orzechy włoskie, które być może nie bez przyczyny swym wyglądem przypominają mózg. Są one jednymi z bardziej kalorycznych orzechów, lecz za sprawą dużej zawartości fosforu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowym wspomagają pracę układu nerwowego i stają się swego rodzaju budulcem komórek mózgowych.

jablka-pieczone-orzech

Szczególnie ważne jest włączenie orzechów do diety przez osoby uczące się a także kobiety w ciąży ze względu na kwas foliowy, kwasy omega 3 a także składniki mineralne. Kobiety w ciąży szczególnie powinny zadbać o właściwe przechowywanie orzechów, zwłaszcza jeśli chodzi o rozwój zarodników pleśniowych, które mogą być szkodliwe dla płodu. Orzechy włoskie na stałe do swojej diety powinny wprowadzić także osoby, których dieta jest uboga w ryby a tym samym zawierająca mniejsze ilości kwasów omega 3, niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Jak je włączyć do diety? W formie przekąski, zdrowego dodatku do sałatek czy jako składnik jesiennego deseru, który dziś Wam polecam.

Składniki (2 porcje):

  • Jabłka 2 szt
  • Masło sezamowe 2 łyżeczki (pasta tahini)
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Suszona śliwka 3 szt
  • Gruszka 1/4 szt
  • Orzechy włoskie 3-4 szt
  • Wiórki kokosowe 1 łyżeczka
  • Korzeń maca 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Ziarno kakaowca 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny odrobina

jablko-farsz

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy a następnie ścinamy wierzch tak aby łatwiej było nam wydrążyć środek. Kapelusiki odkładamy na bok. Nożem wycinamy gniazdo nasienne a następnie łyżeczką delikatnie wybieramy jeszcze trochę miąższu aby powstało szersze wgłębienie do nadziania farszem. Miąższ kroimy drobno i przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie, 2 łyżeczki masła sezamowego lub innego dobrej jakości masła orzechowego. Gruszkę obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do farszu, całość posypujemy wiórkami kokosowymi, ziarnem kakaowca, cynamonem i drobno posiekaną suszoną śliwką. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka faszerujemy przygotowanym nadzieniem, przykrywamy kapelusikami i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 minut.

jablko

Jabłka pieczone z masłem sezamowym koniecznie zjadamy na ciepło. Deser który genialnie syci i świetnie smakuje. Lekko orzechowy z czekoladowo cynamonową nutą, pyszności w sam raz na jesienne chłodne dni.

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook12Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. w tym roku moja jabłonka wyjątkowo obrodziła, co dzień zajadam się jabłkami i już kończa mi się na nie pomysły 😉 przepis powyżej na pewno mi się przyda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑