Danie zdrowe, smaczne i bazujące na łatwo dostępnych produktach to właśnie gulasz po azjatycku. Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem z cyklu zdrowa dieta z Biedronki, w ramach tego cyklu pojawił się już przepis na chili con carne. Idea cyklu opiera się na tworzeniu zdrowych dań wyłącznie z produktów dostępnych w ofercie dyskontów typu Biedronka czy Lidl. W końcu Biedronkę każdy z nas ma „pod ręką”, więc może i łatwiej będzie skomponować koszyk zakupowy mając już zestaw zdrowych przepisów, co Wy na to?
Kolejny przepis to także danie jednogarnkowe czyli gulasz po azjatycku. Azję ma on jedynie w nazwie bo wyszedł całkiem po Polsku 😉 Ale z racji, iż bardzo przypadła mi do gustu nowa mieszanka warzyw mrożonych na patelnię z Biedronki, więc wylądowała ona w owym gulaszu.
Składniki:
- Udziec z indyka na gulasz 400 g
- Warzywa na patelnię po azjatycku (w składzie: batat, kolby kukurydzy, cukinia, bakłażan, papryka, groszek cukrowy, kapusta, por)
- Seler naciowy 2 gałązki
- Cebula 1 szt
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kmin rzymski, czosnek, kurkuma
- Woda lub bulion warzywny ok 250- 300 ml
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Kasz lub ryż do podania
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i seler naciowy. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojony udziec z indyka, posypujemy solą, pieprzem, odrobiną kurkumy i całość smażymy (w biedronce dostępny jest pokrojony już udziec z indyka na gulasz). Gdy mięso ładnie obsmażymy z obu stron, dolewamy bulion warzywny, tak by przykryć mięso. Jeśli bulionu akurat nie mam, zalewam gulasz zwykłą wodą i dodaję sporą garść suszu warzywnego bez soli. Całość gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie a następnie dodajemy mieszankę warzyw i całość gotujemy jeszcze z 20-30 minut. Jeśli po dodaniu warzyw okażę się, że płynu w garnku jest niewiele wówczas dolewamy wodę lub bulion.
Pod koniec gotowania danie przyprawiamy papryką słodką, chilli, odrobiną kminu rzymskiego, czosnkiem granulowanym lub niedźwiedzim i opcjonalnie solą i pieprzem. Gotową mieszankę przypraw dołączoną do warzyw od razu wyrzucamy aby uniknąć nadmiaru soli, cukru i często również konserwantów lub wzmacniaczy smaku. Mieszankę warzyw na patelnię możemy wymienić na swoją ulubioną. Azjatycka dostępna jest od niedawna i urzekła mnie różnorodnością warzyw, a zwłaszcza połączeniem cukinii, bakłażana i groszka cukrowego ♥
Gulasz po azjatycku podajemy przekornie z kaszą gryczaną, u mnie akurat niepalona, ale można również z ryżem czy makaronem. Wykorzystanie gotowej mrożonki warzyw znacznie przyśpiesza gotowanie, jeśli chcecie by danie było gotowe jeszcze szybciej zamieńcie udziec z indyka na udka z kurczaka a całość można obficie posypać natką pietruszki.
Mam nadzieję, że takie danie obiadowe Wam posmakuje.
Pozdrwiam
SmakUla.
Dodaj komentarz