Coś nowego, coś pysznego, idealnego na ochłodę podczas lata! Lemoniada brzoskwiniowa świetnie orzeźwia i zaspokaja pragnienie. Świetna alternatywa dla tradycyjnej cytrynowej lemoniady czy prezentowanej już truskawkowej wersji. Pieczone brzoskwinie wraz z rozmarynem podkręcają smak lemoniady a cytryna dodaje przyjemnego orzeźwienia. Wypróbujcie koniecznie na nadchodzące upały!

Lemoniada brzoskwiniowa

Składniki:

  • Brzoskwinia 3 szt
  • Cytryna 1 duża
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka
  • Woda 1 l
  • Rozmaryn
  • Mięta

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie przekrajamy na połówki, wybieramy pestki, posypujemy cukrem trzcinowym oraz gałązkami rozmarynu. Tak  przygotowane owoce układamy na blaszce i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C lub do momentu gdy brzoskwinie się lekko zarumienią i z łatwością będzie schodziła skórka.

Upieczone brzoskwinie studzimy, obieramy ze skórki a następnie blendujemy z sokiem z cytryny, połową porcji wody oraz świeżą miętą. Lemoniadę brzoskwiniową przelewamy do dzbanka, uzupełniamy wodą, listkami mięty i odstawiamy do lodówki na około 1,5 h aby smaki się „przegryzły”. Opcjonalnie lemoniadę brzoskwiniową możemy dosłodzić ulubionym słodzidłem, choć jak dla mnie naturalny brzoskwiniowo-cytrynowy smak okazał się idealnie orzeźwiający podczas upałów.

Lemoniadę brzoskwiniową należy dobrze schłodzić przed podaniem, dodatkowo możemy zaserwować ją z listkiem mięty lub plasterkiem cytryny. Brzoskwiniada idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnego grillowania, co więcej dzięki niej zadbamy o prawidłowe nawodnienie organizmu, co zwłaszcza latem jest bardzo istotne. Mam nadzieję że skusicie się na szklaneczkę lemoniady brzoskwiniowej tego lata.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Podziel się...Share on Facebook11Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone