Fasolka szparagowa z piekarnika powstała przez przypadek, gdy w ostatniej chwili zorientowałam się że zapomniałam zaplanować surówkę do obiadu. Poratowała mnie resztka fasolek w zamrażarce i zaledwie w kilka minut mogłam podawać obiad. Szybka, prosta ale przede wszystkim przepyszna!

Latem zdecydowanie łatwiej zadbać o dostarczanie witamin i składników mineralnych z warzyw czy owoców. Wszystko jest tak świeże, smaczne i pachnące, że nawet zwykła surówka z rzodkiewki i ogórka smakuje wyśmienicie. Niestety gorzej jest zimą, ratujemy się kiszonkami, surówkami z buraczków, marchewek i wciąż tęsknimy do letnich smaków. Aby nie popaść w rutynę mam dla Was super pomysł na nieco inną fasolkę szparagową, która urozmaici obiad lub będzie pyszną przekąską w ciągu dnia. Do tej pory w podobnej marynacie panierowałam boczniaki, ale okazało się że fasolka szparagowa wychodzi równie pyszna a jest zdecydowanie częściej dostępna w sklepach.

Składniki:

  • Fasolka szparagowa 150g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 2 łyżki
  • Mąka kukurydziana (opcjonalnie) 1 łyżęczka
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka
  • Woda 1,5-2 łyżek
  • Przyprawy: sól, papryka wędzona, kurkuma

Sposób przygotowania:

Płatki drożdżowe nieaktywne mieszamy z solą, papryką wędzoną i szczyptą kurkumy a następnie stopniowo zaczynamy dodawać wodę do momentu uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Ja dodałam ok. 2 łyżek wody, dzięki czemu składniki się połączyły tworząc gęstą papkę. Zamrożoną fasolkę mieszamy z łyżeczką oleju rzepakowego a następnie dodajemy marynatę z płatków drożdżowych. Całość rozkładamy luźno na blaszce do pieczenia, posypujemy mąką kukurydzianą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.

Fasolka szparagowa z piekarnika najlepiej smakuje na ciepło. Możemy podać ją jako porcję warzyw do obiadu lub zjeść samodzielnie jako przekąskę w ciągu dnia- taki zamiennik frytek 😉 Dla mnie to super alternatywa dla surówek obiadowych, bo jak wiadomo zimą ciężko o smaczne, świeże warzywa, więc trzeba co raz szukać nowych inspiracji by urozmaicić posiłki. Ja uwielbiam fasolkę szparagową, więc upieczona w piekarniku tym bardziej skradła moje serce, mam nadzieję, że i Wam posmakuje.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:3    Średnia:3.7/5]