Domowe ratatouille z piekarnika

Domowe ratatouille czyli sposób na urozmaicenie obiadu lub typowo warzywny obiad sam w sobie. Jaką wersję wybieracie? Wyobrażacie sobie obiad bez mięsa?

Aby przygotować domowe ratatouille w wersji bez mięsnej potrzebujesz:

  • Cukinia 1 szt.
  • Bakłażan 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Pomidory świeże ok 2 szt.
  • Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy
  • Papryka 1 szt.
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Sól, pieprz ziołowy, rozmaryn, bazylia, oregano, suszone pomidory.

ratatuj składniki

Sposób przygotowania:

Cukinię oraz bakłażana kroimy w jednakowej grubości plastry, posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwile podgrzewamy. Dodajemy pomidory w puszce lub koncentrat rozrobiony z wodą. Powstały sos doprawiamy pieprzem, tymiankiem, oregano i chwilę podgrzewamy, aby część wody odparowała.Zdejmujemy z ognia i przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec nasze domowe ratatouille.

Zabieramy się za warzywa. Pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w plastry. Paprykę myjemy, wybieramy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Cukinię i bakłażana lekko odciskamy. Następnie układamy warzywa w kolejności bakłażan, pomidor, cukinia( 2 plasterki) papryka i tak aż do wykorzystania warzyw lub miejsca w naczyniu żaroodpornym 😉

ratatuj w naczyniu

U mnie wygrało naczynie, było dość małe, ale za to wysokie. Warzywa posypujemy mieszanką przypraw: suszone pomidory, bazylia, czosnek (opcjonalnie możemy skropić delikatnie oliwą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 30-35 minut pod przykryciem, na ostatnie 10 minut odkrywamy warzywa i włączamy termoobieg.

ratatuj gotowy

W wersji z mięsem:

Potrzebujemy dodatkowo pierś z kurczaka. Kroimy ją w mniejsze kotleciki i przyprawiamy odrobiną oliwy, czubrycy zielonej oraz rozmarynu. Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy obok warzyw.

ratatuj z kurczakiem

Tak niewiele trzeba by przygotować pyszny obiad zarówno w wersji warzywnej, jak i z dodatkiem mięsa dla domowych mięsożerców. Pysznie, lekko, aromatycznie, tak chyba mogę określić to danie. Słodkie pomidory, delikatny bakłażan wraz z cukinią czy to może źle smakować? Dodam tylko, że poza przygotowaniem sosu, nie musimy już praktycznie nic robić, wkładamy warzywa do piekarnika i danie robi się samo!

Miłego weekendu,

SmakUla.

 

[Głosów:2    Średnia:2/5]
Podziel się...Share on Facebook16Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

6 Komentarze

  1. Ukochana właśnie mi zapieka to cudeńko, ale to tylko przed ślubem tak, potem już pewnie tylko sucharki bede jadł 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      8 lipca 2014 at 16:43

      Od razu sucharki, po ślubie to Ty zacznij zaskakiwać Ukochaną i zapiekaj takiej cudeńka 😉
      Pozdrawiam,
      Ula.

  2. mmm obie wersje wyglądają smakowicie! ja wersję mięsną robiłam z mięsem mielonym, pieczonym razem z warzywami w piekarniku, mniami! 😉

  3. Uwielbiam! 🙂 i z mięsem i bez 😉

    • SmakUla
      SmakUla

      27 czerwca 2014 at 11:45

      Mam tak samo 🙂
      Ps. Po ratatouille zostało mi sporo warzyw już pokrojonych, więc wykorzystałam Twój pomysł na duszone warzywa z przyprawami. Przestudziłam i zabrałam następnego dnia do pracy jako lunch były pyszne, więc chyba pomysł zostanie ze mną na dłużej. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑