Domowe hamburgery – czyli weekendowy slow food

Będąc na diecie zawsze musimy sobie czegoś odmawiać. A to słodkości nam nie wolno, a to pieczywo nie wskazane, a już na pewno powinniśmy pożegnać się z fast foodami.

Dlatego ja zdecydowanie zamiast diety wolę racjonalny sposób odżywiania się. Jem wszystko ale z głową i umiarem. Zatem, gdy w weekend złapie mnie chwila słabości pozwalam sobie na małe odstępstwa od codziennych posiłków. Co prawda nie zajadam się drożdżówkami czy nie biegnę po cheeseburgera, ale staram się z dostępnych w domu składników przygotować coś smacznego i zarazem zaspokoić swoje pragnienie.

Tym razem „naszło” nas na hamburgery. Chrupiąca bułeczka, soczysty kawałek mięsa, ser i dużo warzyw! Tak, tego nie znajdziemy w żadnym fast foodzie.

Przepis na domowe hamburgery powstał w oparciu o pomysł Magdy Gessler, wykorzystany w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Przepis uzupełniłam o własne modyfikacje.

Składniki na domowe hamburgery:

  • mięso mielone dobrej jakości 0,5 kg
  • cebula
  • sos Worcester ok. 2 łyżki
  • musztarda ostra 2 łyżeczki
  • sproszkowane chili lub sos chili
  • siemię lniane
  • ser żółty
  • pieprz, suszony imbir
  • warzywa (u mnie rukola, cebula, pomidor, ogórek kiszony)
  • musztarda, ketchup

skladniki

 

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę, dodajemy mięso, przyprawy, sos worcester, musztardę i dokładnie mieszamy. Formujemy burgery i układamy na blaszce. Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180º dokładnie tak jak prezentowane już kotlety mielone.

Gdy burgery upieką się, na blaszkę dokładamy bułki pełnoziarniste.

przed pieczeniem

Jedną połówkę bułki smarujemy musztardą i posypujemy siemieniem lnianym, a drugą możemy potraktować ketchupem. Opcjonalnie kładziemy również plasterek sera żółtego i chwilę podpiekamy.

Gotowe burgery układamy na bułce, dodajemy ulubione warzywa i polewamy odrobiną sosu. Skoro to chwila zapomnienia to i sosik mile widziany. Nie pozostaje nic innego jak zabrać się za pałaszowanie tego cuda.

hamburger1

Skromnie stwierdzę, że wyszły genialne!

Chęć na fast foody zaspokojona i to bez większych wyrzutów sumienia.

Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania, dzięki zastosowaniu sosu worcester hamburgery nabierają zupełnie innego smaku niż tradycyjne mielone, a dla fanów ostrości zawsze można dodać odrobinę więcej sosu chili.

hamburger2

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Komentarz

  1. Robacek

    mmmm… domowe hamburgery, pycha!!! ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑