Domowe bułeczki śniadaniowe w 5 krokach

Witajcie w Grudniu! Miesiącu pełnym magii, blasku świec i lampek choinkowych, miesiącu przepełnionym czerwienią, zielenią i złotem, miesiącu nadzwyczajnej krzątaniny kuchennej. Grudzień zawsze kojarzył mi się z zapachem różnych wypieków tworzących miłą, domową atmosferę. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż zapach wypiekanego pieczywa. Domowe bułeczki, chleb, bagietki z chrupiącą skórką, chyba nie ma osoby która nie lubi tego zapachu? Ja uwielbiam, szczególnie  w grudniu, gdy za oknem niezbyt sprzyjająca pogoda, a my z miłą chęcią spędzamy czas w domu. Samodzielne przygotowanie pieczywa nie jest aż tak trudne. U nas specjalistą od chleba na zakwasie jest Mąż, ja natomiast zabrałam się za proste domowe bułeczki w 5 krokach, na które dziś Was zapraszam.

domowe-wypieki

Składniki na ok 10 szt

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 200 g letniej wody
  • siemię lniane 1 łyżka
  • białko do posmarowanie
  • pestki słonecznika, dyni, sezam (do posypania na wierzchu)
  • przyprawy np. zioła prowansalskie, oregano, czarnuszka (o ile nie zamierzacie jeść bułeczek z domową konfiturą)

sniadaniowe-bulki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i odstawiamy na 20-30 minut (do momentu aż zaczną pracować)
  2. W misce mieszamy mąki, otręby, sól, siemię, część ziaren np. słonecznika i zioła jeśli dodajecie. Następnie dodajemy połowę oleju, część wody, zaczyn drożdżowy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Do tego celu możemy użyć robota kuchennego z hakiem do wyrabiania chleba. Podczas wyrabiania stopniowo dodajemy pozostały olej i wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy będzie elastyczne. W moim przepisie przeważa mąka pełnoziarnista typ 1850 lub wyższy, więc bułeczki wychodzą dość „zbite”, jeśli macie ochotę na bardziej puszyste dodajcie więcej zwykłej mąki pszennej(zamiast pełnoziarnistej), będzie i tak zdrowiej niż kupny odpowiednik, dodajcie wówczas nieco mniej wody.domowe-buleczki
  3. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie smarujemy wierzch olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podrośnie (ok 1-1,5 h)
  4. Ciasto dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blaszce do pieczenia, nacinamy delikatnie nożem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę
  5. Bułeczki smarujemy białkiem jaja, posypujemy pestkami i pieczemy 10 minut w temperaturze 220C, a kolejne 8-10 minut w temperaturze 200C.

bulki

Studzimy i zjadamy na śniadanie lub kolację. Sam sposób przygotowania bułeczek jest bardzo prosty, wymaga jednak poświęcenia czasu na proces wyrastania ciasta. Domowe bułeczki długo zachowują świeżość, więc spokojnie możecie przygotować większą porcję, świetnie smakują do domowej wędliny, świeżych warzyw, idealne dopełnienie weekendowego, grudniowego śniadania.

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook11Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email to someone

1 Komentarzy

  1. super te bułeczki 🙂 robię podobne dosyć często i właśnie największą ochotę na nie mam zawsze przed świętami 🙂 chyba ten śnieżny klimat tak na mnie działa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑