Domowa nutella

Mama zaopatrzyła mnie w całkiem sporą torebkę orzechów laskowych a w związku z tym powstały już ciasteczka owsiane mocno orzechowe, orzechy trafiły do codziennej owsianki oraz wzbogaciły panierkę kotletów schabowych ale mimo wszystko nie dużo ich ubyło. Poszperałam w Internetach i znalazłam całkiem ciekawy pomysł na przygotowanie domowej wersji bardzo popularnego kremu czekoladowo- orzechowego. Bez emulgatorów, sztucznych aromatów i przede wszystkim z dużą zawartością orzechów, które tak świetnie wpływają na pracę mózgu, koncentrację i metabolizm. Wyszło pysznie, domowa nutella daje radę więc podsyłam Wam przepis i zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 200-300 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki miodu
  • mleko ok 1 szklanka

orzechy laskowe luskane

Sposób przygotowania:

Łuskamy orzechy laskowe po czym układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 °C i pieczemy orzechy ok. 10-15 minut. Skórka orzechów powinna mocno zbrązowieć a w domu powinien unosić się orzechowy zapach. Ciepłe orzechy musimy pozbawić skórki i z tym właśnie będzie najwięcej zabawy, lecz warto zrobić to jak najdokładniej aby domowa nutella nie nabrała goryczy. Sposobów na pozbawienie orzechów skórki jest kilka: orzechy możemy zapakować w papierową torebkę i rolować, zawinąć w szmatkę i pocierać intensywnie jeden o drugiego lub co łatwiejsze przypadki możemy łuskać ręcznie. Gotowe orzechy wrzucamy do blendera i powoli zaczynamy proces mielenia, jeśli ciężko nam idzie możemy stopniowo dolewać mleko. Pod koniec blendowania, gdy orzechy przypominają coraz bardziej jednolitą masę dodajemy kakao i miód. Celowo nie podałam Wam konkretnych proporcji miodu i kakao, gdyż tu wszystko uzależnione jest od Waszych kubków smakowych. Jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami zwiększcie porcje miodu a zmniejszcie ilość kakao. Jeśli domowa nutella może być mniej słodka zwiększcie tak jak ja ilość kakao. Dzięki mniej słodkiej wersji nutelli moje tosty mogę wzbogacić również o porcję owoców.

kanapka z nutella

Po zakończeniu blendowania i ustaleniu końcowego smaku domowa nutella wymaga schłodzenia a później pozostaje nam już tylko rozkoszowanie się domowymi słodkościami. Koszt przygotowania domowej wersji nutelli jest zdecydowanie tańszy od oryginalnej wersji a już na pewno o niebo zdrowszy!

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook9Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

1 Komentarzy

  1. Mmm pyszności w tańszej i zdrowszej wersji! Rewelacja! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑