Nie jesteśmy do końca zwolennikami Walentynek. Nie wychodzimy tego dnia na uroczyste kolacje, nie idziemy do kina, nie robimy sobie prezentów, lecz również nie mamy nic przeciwko osobom, które akurat tego dnia świętują. Wychodzę z założenia, że każdy dzień na świętowanie swojego szczęścia i miłości jest dobry, a już tym bardziej każda okazja jest dobra aby zjeść coś pysznego! Zastanawiając się chwilę nad romantycznymi momentami zatrzymałam się na pikniku w Paryżu z butelką wina, bagietką, serami i widokiem na wieżę Eiffla. Może nieco filmowa sceneria, przerysowany romantyzm i pora roku niezbyt łaskawa na pikniki ale przecież odrobinę Francji zawsze mogę przenieść na nasze śniadanie walentynkowe. Zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy…. pracy przede wszystkim nad bagietką, pyszną, chrupiącą i domową. I właściwie ten ostatni aspekt sprawił najwięcej kłopotu. Podejścia do wypieku domowej bagietki miałam 3. Niestety dwa pierwsze nie zachwycały, ale nie poddałam się, choć rezygnacja i plan awaryjny świtał mi już w głowie 😉 Trzecie podejście okazało się tym wymarzonym. Ciasto pięknie rosło, drożdże pachniały, ciasto było gładkie i elastyczne, radość miliooooooon 🙂 Nawet nie spodziewałam się że wypiek własnego pieczywa sprawi mi tyle radości a może bardziej przez to oczekiwanie, nie poddawanie się pomimo niepowodzeń i w końcu sukces? Tak czy inaczej pękam z dumy i cieszę się jak dziecko! A Was zapraszam na domową bagietkę i 3 propozycje na śniadanie walentynkowe z bagietką w roli głównej.

♥ Domowa bagietka ♥

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży
  • 250 ml wody
  • cukier 1 łyżka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • olej 2 łyżki

— wszystkie składniki o temperaturze pokojowej–

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól i cały czas mieszając, stopniowo dodajemy wodę. Podczas wyrabiania ciasta na bagietki przyda się robot kuchenny, jeśli nie posiadacie czeka Was nieco więcej pracy ale ciasto również wyjdzie. Gdy dobrze wymieszamy mąkę z wodą otrzymamy lepkie ciasto, dodajemy olej i zaczynamy wyrabianie. Pamiętaj im dłuższy czas wyrabiania, tym ciasto zostanie bardziej napowietrzone i otrzymamy smaczniejsze bagietki. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć gładką strukturę i być dość elastyczne. Dokładny instruktarza wyrabiania ciasta drożdżowego znajdziecie np. na tym kanale.

domowa bagietka

Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia lub podwojenia swojej objętości. Moim najlepszym miejscem na schowanie ciasta do spokojnego wyrośnięcia jest delikatnie podgrzany piekarnik. Po tym czasie wybieramy ciasto na lekko posypany mąką blat. Na tym etapie bardzo ważne jest aby nie podsypywać do wyrobionego już ciasta zbyt dużo mąki, gdyż możemy otrzymać twarde, ciężkie i zwarte bagietki. Ja jedynie lekko oprószyłam blat i dłonie. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozpłaszczamy na prostokąt, boki ciasta zaginamy do środka i końcówki zlepiamy palcami. Odwracamy ciasto na drugą stronę i rolujemy na kształt bagietki.

Bagietki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem bagietek do piekarnika nacinamy je pod ukosem, piekarnik rozgrzewamy do 230°C (bez termoobiegu). Bagietki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 230°C a następnie zmniejszamy na 210° i dopiekamy jeszcze 30 minut. Po 25 minutach polecam zajrzeć do bagietek i skontrolować stopień ich wypieczenia, gdy skórka jest już ładnie rumiana bagietki możemy przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i dopiec. Bagietki po upieczeniu wybieramy na kratkę, spryskujemy wodą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Aby otrzymać chrupiącą skórkę, przed włożeniem bagietek do piekarnika możemy spryskać jego boki i dół wodą.

domowa-bagietka

♥ Walentynkowe śniadanie na słodko ♥

— Daktylowa nutella–

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3-4 łyżki mleka (ja użyłam roślinnego)
  • Blender

domowa-bagietka-walentynkowe-sniadanie

Sposób przygotowania:

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na około 1 godzinę lub do momentu aż zmiękną. Daktyle odsączamy z wody a nawet mocniej dociskamy aby pozbyć się jej nadmiaru, daktyle przekładamy do blendera. Dodajemy kakao, mleko i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać odrobinę mleka. Smak daktylowej nutelli możemy wzbogacić pokruszonymi orzechami laskowymi lub migdałami. Do tego oczywiście domowa bagietka, porcją świeżych owoców i aromatyczna kawa. Walentynkowe śniadanie do łóżka podano!

domowa-bagietka-na-slodko

♥ Domowa bagietka z karmelizowanym burakiem i serem pleśniowym ♥

Składniki:

  • Burak
  • 20 g cukru brązowego
  • Ocet balsamiczny ok 1 łyżeczka
  • Tymianek
  • Sól
  • Ser pleśniowy lub kozi
  • Bagietka
  • Rukola opcjonalnie

domowa bagietka-z-burakami-i-kawa

Sposób przygotowania:

Buraka zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku (180°C) ok 1,5 godziny lub do miękkości. Buraka studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, układamy plastry buraka. Buraka posypujemy cukrem lub polewamy miodem i dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego. Smażymy na patelni, a po chwili dodajemy tymianek. Całość smażymy do momentu aż sos zgęstnieje i zredukuje swoją objętość.

bagietka-z-burakami-tulipany

Buraki na patelni mieszamy co pewien czas, starając się aby sos dokładnie pokrył każdy plaster. Tak przygotowane buraki układamy na bagietce i dodajemy plaster sera. Bagietkę możemy dodatkowo zapiec w piekarniku lub podać bez zapiekania z dodatkiem świeżej rukoli.

bagietka-z-burakami

♥ Krewetki z bruschettą ♥

Składniki:

  • Krewetki 225g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki
  • Papryczka chilli lub suszone pomidory
  • Pomidor
  • Bazylia
  • Sól, pieprz
  • Olej 2 łyżki

domowa bagietka-z-krewetkami

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy w razie potrzeby i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojone papryczki ostre lub suszone pomidory, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy krewetki i smażmy 3-4 minuty, tak by się lekko zarumieniły. Doprawimy solą, pieprzem ewentualnie ostrą papryką, a pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W między czasie przygotowujemy bruschettę z domowej bagietki. Kawałki bagietki delikatnie skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pomidora kroimy w drobną kostkę, odsączamy, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną czosnku. Bazylię drobno siekamy i łączymy z pomidorami.

bruschetta-z-krewetkami

Pomidorową mieszankę nakładamy na bagietkę. Możemy jeszcze chwilę podpiec wszystko razem dodając ewentualnie odrobinę parmezanu, choć mi chyba bardziej smakuje wersja ze świeżymi pomidorami. Krewetki podajemy na sałatce ze szpinaku, delikatnie skropione sokiem z limonki lub domowym winegretem ( oliwa, cytryna, miód, musztarda) do tego burschetta i otrzymujemy pyszne danie, które spokojnie możemy zaserwować z lampką wina podczas kolacji.

bruschetta-z-dodatkiem-krewetek

Bazą każdego dania jest domowa bagietka, chrupka, miękka, pyszna. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, gdy pozna się właściwe proporcje składników. Do tego zapach domowego pieczywa unoszący się w domu, ma w sobie coś magicznego. Nie spodziewałam się, że domowy wypiek może sprawić tyle radości i satysfakcji. Domowa bagietka to idealna baza do walentynkowego śniadania, spotkania ze znajomymi czy grilla. I choć walentynki są raz w roku pamiętajcie, że obchodzić je powinniśmy codziennie i nawet w zwykły dzień zaserwować niezwykle romantyczną kolację czy zaskoczyć swoją drugą połówkę śniadaniem do łóżka.

Miłego walentynkowania

SmakUla.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]