Sos ideał! Kremowy, delikatny, aromatyczny….. taki właśnie jest pieczarkowo-szpinakowy sos do makaronu,kaszy czy ryżu!
Banalny w przygotowaniu a za to taaaaki pyszny. Składniki do obiadu kupisz w każdym sklepie, więc nie ma co się dłużej zastanawiać, pędź po zakupy i gotujemy!
Pamiętaj aby mleczko kokosowe kupować z jak najkrótszym składem. Ideał to ekstrakt z kokosa i woda- dostępny np. w rossmanie. Dobre mleczko kokosowe, w przystępnej cenie znajdziecie również w Biedronce, w składzie ekstrakt z kokosa, woda, guma guar.
Składniki:
- Cebula 1 średnia szt
- Czosnek 2 ząbki
- Pieczarki 200g
- Pierś z kurczaka/ ciecierzyca
- Szpinak 2 garści
- Mleczko kokosowe 2 łyżki
- Przyprawy: sól, czarnuszka, curry
- Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawy i całość dokładnie podsmażamy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, szpinak oraz podsmażonego kurczaka lub ciecierzycę. Opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dodajemy więcej szpinaku.
Pieczarkowo-szpinakowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, ulubioną kaszą lub ryżem. Polecam makaron przełożyć na patelnię do sosu i całość dokładnie wymieszać, dzięki czemu sos dokładnie „oplecie” cały makaron ♥
Danie jest bardzo delikatne, o kremowej konsystencji, idealne na letni obiad w 30 minut. W takim razie kto chętny na pieczarkowo-szpinakowe połączenie? Mam nadzieję, że Wam posmakuje, ja przepadłam!
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz