Jako, że cukinię uwielbiam w każdej postaci,(pisze Wam to już z pewnością nie pierwszy raz ;), a sezon na to warzywo w pełni to zdecydowanie najlepszy czas na kolejny przepis z cukinią w roli głównej. Dzisiejszy przepis na koreczki z cukinii z uwagi na ostatnie upały potraktowaliśmy jako obiad, do tego suróweczka z pomidorów i brzuchy pełne. Jednak uważam, że jeśli potrzebujesz lekkiej przekąski na spotkanie z bliskim koreczki z cukinii sprawdzą się tu fantastycznie i podbiją serca Twoich gości.

skladniki

Składniki, których potrzebujesz:

  • Cukinia
  • Mięso mielone z fileta z indyka
  • Cebula
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka
  • Rozmaryn
  • Ostra papryczka
  • Oliwki

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz rozmarynem i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Mięso z przyprawami mieszamy dokładnie po czym dzielimy na pół. Do jednej porcji mięsa dodałam pokrojone drobno oliwki zielone, do drugiej natomiast posiekaną papryczkę ostrą.

Czas na cukinię i tu niestety będziemy mieli troszkę więcej zabawy. Cukinię myjemy i kroimy w dość cienkie, długie paski. Świetnie przy tym zadaniu sprawdza się obieraczaka do warzyw i znacznie przyśpiesza proces krojenia.

cukinia w pasakach

Gdy cukinia jest gotowa rozpoczynamy zawijanie koreczków. Na pas cukinii nakładamy porcję mięsa, zawijamy ścisło, przebijamy wykałaczką i odstawiamy do naczynia żaroodpornego.

koreczek Zawinięte i ułożone w naczyniu żaroodpornym koreczki z cukinii przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º. Pieczemy ok 25 minut po czym zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut.

koreczki z cukinia koreczki z cukinii

Pyszności, świetnie smakują na gorąco jak i na zimno! Chude mięsko z indyka, bez tłuszczu a do tego lekkostrawna, bogata w witaminy cukinia czy coś tu może nie smakować?

koreczek z cukinii na talerzu

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]