Jako, że cukinię uwielbiam w każdej postaci,(pisze Wam to już z pewnością nie pierwszy raz ;), a sezon na to warzywo w pełni to zdecydowanie najlepszy czas na kolejny przepis z cukinią w roli głównej. Dzisiejszy przepis na koreczki z cukinii z uwagi na ostatnie upały potraktowaliśmy jako obiad, do tego suróweczka z pomidorów i brzuchy pełne. Jednak uważam, że jeśli potrzebujesz lekkiej przekąski na spotkanie z bliskim koreczki z cukinii sprawdzą się tu fantastycznie i podbiją serca Twoich gości.
Składniki, których potrzebujesz:
- Cukinia
- Mięso mielone z fileta z indyka
- Cebula
- Pieprz ziołowy
- Sól
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka
- Rozmaryn
- Ostra papryczka
- Oliwki
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz rozmarynem i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Mięso z przyprawami mieszamy dokładnie po czym dzielimy na pół. Do jednej porcji mięsa dodałam pokrojone drobno oliwki zielone, do drugiej natomiast posiekaną papryczkę ostrą.
Czas na cukinię i tu niestety będziemy mieli troszkę więcej zabawy. Cukinię myjemy i kroimy w dość cienkie, długie paski. Świetnie przy tym zadaniu sprawdza się obieraczaka do warzyw i znacznie przyśpiesza proces krojenia.
Gdy cukinia jest gotowa rozpoczynamy zawijanie koreczków. Na pas cukinii nakładamy porcję mięsa, zawijamy ścisło, przebijamy wykałaczką i odstawiamy do naczynia żaroodpornego.
Zawinięte i ułożone w naczyniu żaroodpornym koreczki z cukinii przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º. Pieczemy ok 25 minut po czym zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut.
Pyszności, świetnie smakują na gorąco jak i na zimno! Chude mięsko z indyka, bez tłuszczu a do tego lekkostrawna, bogata w witaminy cukinia czy coś tu może nie smakować?
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz