Czekośliwka – jesienne przetwory

Czekośliwka, obok ketchupu z cukinii, to jedyne dotąd przetwory które szykuję pod koniec lata. Pozostałe grzybki, ogórki i inne smakołyki pozostawiam mamie i teściowej.

Co roku jednak gdy kończy się sezon na śliwki łapię się na tym że na blogu w dalszym ciągu nie ma mojego ukochanego przepisu na czekośliwkę. Sukcesywnie obiecuję sobie, że już za rok muszę to nadrobić! Nadszedł ten czas, śliwki są teraz tańsze, więc spokojnie można załapać się na dobrą cenę i przygotować kilka słoiczków na próbę. Domowa wersja czekośliwki jest o niebo zdrowsza od dostępnych w sklepach jej odpowiedników. Ostatnio czytając skład takiego słoiczka w sklepie złapałam się za głowę a jednocześnie ucieszyłam, że swoje czekośliwki mam już gotowe.

Składniki- porcja na 6 małych słoików ok 300 ml:

  • Śliwki węgierki 1,3 kg
  • Cukier trzcinowy 180 g
  • Kakao 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki a oczyszczone połówki wkładamy do blendera. Śliwki blendujemy i przekładamy na głęboką patelnię lub do garnka. Owoce zasypujemy cukrem, kakao, opcjonalnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut, mieszając co pewien czas. Gdy czekośliwka zgęstnieje, cały czas gotując powidła na małym ogniu, przekładamy ją do czystych, wyparzonych, suchych słoiczków.

Słoiki dokładnie zamykamy i wkładamy do chłodnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130°C na 70 minut. Po tym czasie wybieramy czekośliwkę z piekarnika ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Tak przygotowana czekośliwka może powędrować do spiżarki i czekać na zimowe śniadaniowe placuszki, gofry czy grzanki na słodko. Świetnie sprawdzi się również do naleśników, puddingu jaglanego, owsianki czy zdrowego domowego deseru.

A Wy jakie przetwory szykujecie co roku?

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]

Komentarzy

  1. Kasia

    Ja czasami poczyniam z dodatkiem ciemnej czekolady…
    Pyszności!
    🙂

    • SmakUla

      Też z pewnością świetnie smakuje, ale jakoś nigdy się nie przybrałam do takiej modyfikacji. Dużo dodajesz czekolady?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑