Cukinia faszerowana suszonymi pomidorami

Zostaliśmy w weekend obdarowani całym workiem cukinii, świeżej, domowej i przepysznej ♥ A z racji, że cukinię uwielbiam radość była jeszcze większa. Szybko zaczęłam planować jakby tu rozporządzić takim workiem dobroci. Także już pierwszego dnia zagościła u nas pieczona cukinia jako dodatek zamiast surówki, najmniejsze okazy odłożyłam na placuszki z cukinii a średnie do faszerowania. Gdy tylko przygotowałam łódeczki z cukinii olśniło mnie, że chyba cukinia faszerowana nie miała jeszcze okazji trafić na bloga. Szybka weryfikacja archiwum bloga i pusto… sama nie wiem jak to się stało. Ale nic straconego lepiej późno niż wcale, więc nadrabiam i zostawiam Wam przepis na pyszny obiad, cukinia faszerowana w roli głównej, smacznego!

Składniki:

  • Cukinia szt 2
  • Mięso z piersi kurczaka ok 0,5 pojedynczej
  • Czosnek 4 ząbki
  • Suszone pomidory 5-6 szt (w oleju)
  • Kasza kuskus ok. 1/3 szklanki
  • Ser (opcjonalnie)- mozzarella lub gorgonzola
  • Przyprawy: sól, pieprz,  papryka słodka, chilli, curry, papryka wędzona (opcjonalnie)

IMG_2835

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i przecinamy wzdłuż na połowę. Wybieramy gniazdo nasienne, które wyrzucamy a następnie wybieramy jeszcze część miąższu, który wykorzystamy przy faszerowaniu cukinii. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy delikatnie olejem z suszonym pomidorów i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (po tym czasie wybieramy z piekarnika). W między czasie wydrążony miąższ, pokrojone w drobną kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnię i delikatnie podsmażamy.

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą (lub mieszanka „zioła zamiast soli”), pieprzem, papryką słodką, chilli oraz papryką wędzoną. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do momentu aż wchłonie wodę. Pod koniec  smażenia warzyw dodajemy kuskus, kurczaka i dosłownie chwilę podgrzewamy wszystko razem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinię i pieczemy około 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia cukinie posypujemy serem. Ja zdecydowałam się na gorgonzolę, miałam ochotę na bardziej wyrazisty smak, ale jeśli nie przepadacie za takimi „śmierdziuchami” możecie użyć plasterki mozzarelli. Gdy ser się rozpuści a kurczak jest miękki zabieramy się do pałaszowania.

cukinia-faszerowana

Cukinia faszerowana  zdecydowanie może obyć się bez kurczaka dzięki czemu uzyskamy wersję wegetariańską. Farsz możemy wzbogacić o kawałki świeżej jalapeno lub marynowanej papryczki piri piri. Pyszny delikatny smak cukinii cudownie współgra z ostrzejszym serem i aromatycznymi pomidorkami. Niebo w gębie!

To akurat przykładowy sposób faszerowania cukinii, zazwyczaj kombinuję i dodaję różności które kryją się lodówce. Często wykorzystuję mięso mielone, pieczarki czy pomidorki koktajlowe, zmieniam przyprawy i mam zupełnie inne danie. A Wy czym faszerujecie cukinię najchętniej?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:1    Średnia:1/5]
Podziel się...Share on Facebook10Google+4Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email to someone

3 Komentarz

  1. Dawno nie faszerowałam cukinii, ale bardzo lubię taką z warzywami, kaszą i soczewicą – to chyba moja ulubiona wersja 🙂 Zawsze staram się w niej upchnąć jak najwięcej nadzienia w środku 😛

  2. Danie pysznie nadziane 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑