Dziś tak dla odmiany mam dla Was przepis na słodką przekąskę, zapraszam na ciastka z truskawkami. 

Wakacje nieodzownie kojarzą mi się z truskawkami, jest to smak którego  absolutnie nie może zabraknąć latem. Najlepiej gdy są to oczywiście truskaweczki świeżo zebrane z ogrodu. W tym roku niestety nie będzie mi dane spróbować takich prosto z krzaczka ale zamrożona porcja już na mnie czeka więc zimą z pewnością umili mi niejeden poranek 🙂 A teraz pozostaje mi testowanie coraz to nowych stoisk z truskawkami  w poszukiwaniu najsmaczniejszych i uskutecznianie kulinarnych eksperymentów. Po naleśnikach z truskawkami, serniczkach czy  koktajlach przyszedł czas na ciastka z truskawkami, czyli mała wariację na temat ciasteczek owsianych.

Składniki na 12 szt:

  • Płatki owsiane lub orkiszowe 115 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 90 g
  • Olej kokosowy lub rzepakowy 80 g
  • Płatki migdałów lub migdały 2 łyżki
  • Sezam 2 łyżki
  • Banan 1 szt
  • Truskawki 200 g
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Miód lub syrop klonowy 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Płatki oraz migdały rozdrabniamy  w blenderze lub moździerzu, a następnie łączymy z pozostałymi suchymi składnikami. Miód oraz olej kokosowy delikatnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia, dodajemy rozdrobnionego widelcem banana i łączymy z suchymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojone truskawki i delikatnie łączymy składniki. Za pomocą łyżki odmierzamy porcję, delikatnie formujemy ciastka w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli masa jest mało kleista możemy dodać odrobinę więcej miodu. Ciastka z truskawkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20-25 minut lub do momentu zarumienienia. Ciastka odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Ciasteczka po wystudzeniu powinny być chrupiące, aby utrzymać ten efekt najlepiej trzymać je w papierowej torebce, zamknięte w pojemniczku staną się miękkie. Ciastka z truskawkami są idealne na letnie pikniki a także stanowią sycącą przekąskę w ciągu dnia. Ciasteczka są bogate w błonnik oraz zdrowe tłuszcze, świetnie zastąpią kupne słodkości.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:2    Średnia:3/5]
Podziel się...Share on Facebook6Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone