Ciasteczka owsiane z bakaliami czyli zdrowa przekąska dla małych i dużych

Płatki owsiane? Pierwsza myśl – owsianka.

W zasadzie owsianka, a tym samym płatki owsiane, zawsze kojarzyły mi się z jakimś przymusem, niesmaczną, kleistą papką i dzieciństwem.

Dlaczego? Nie mam pojęcia, przecież jako dziecko nie byłam zmuszana do ich jedzenia.

Ale chyba dorastam (po prawie 25 latach myślę że najwyższy czas i pora), bo moje nastawienie do płatków owsianych zaczyna się zmieniać. Coraz częściej owsiankę „widzę” w towarzystwie świeżych owoców, orzechów, jako pyszny i pełnowartościowy posiłek.

Osobiście płatki owsiane dosypuję także do mojej codziennej mieszanki płatków, bez gotowania, namaczania i innych cudów, czy chociażby do prezentowanych ostatnio placków serowo- cytrynowych.

Tak po prostu i też jest pysznie!

Ale dziś poszerzam swoje horyzonty kulinarne i marzę o ciasteczkach owsianych z bakaliami. O tak, tak, małe, domowe słodkości bez zbyt dużych wyrzutów sumienia.

Przepis na ciasteczka owsiane

ciastka gotowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • jogurt naturalny 0% ok. 400g
  • miód ok. 5 łyżek
  • mąka pełnoziarnista ok 100g
  • płatki owsiane 100g
  • otręby owsiane 100g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cynamon ok 2 łyżeczek
  • siemię lniane ok 3 łyżki
  • dodatki wg uznania (u mnie: żurawina suszona, migdały, skórka pomarańczowa, gorzka czekolada)

skadniki ciastka

 

Sposób przygotowania:

Na pierwszy ogień idą mokre składniki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo jogurt naturalny, żółtka i miód. Po dodaniu każdego składnika mieszamy.

Do naszej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Powoli miksujemy. Gdy składniki połączą się dodajemy kolejno płatki i otręby owsiane oraz siemię lniane. Całość miksujemy otrzymując naszą bazę owsianą.

A teraz puszczamy wodze fantazji i dodajemy nasze ulubione dodatki.

 

Moją bazę owsianą podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam posiekane orzechy i czekoladę oraz całe owoce suszonej żurawiny.

skladniki w mikserze

A drugą część urozmaiciłam dodatkowo o skórkę pomarańczową.

Spokojnie można dodać także prażone pestki słonecznika czy dyni, wiórki kokosowe, sezam, daktyle, figi oraz wiele, wiele innych składników. Zatem łączcie dowolnie 🙂

Jeśli po zmieszaniu wszystkich składników okaże się, że masa jest zbyt rzadka dosyp jeszcze płatków lub otrębów owsianych.

Naszą masę przekładamy na blaszkę formując okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180º.

ciastka surowe

Takie smakołyki możemy zapakować jako przekąskę do pracy lub szkoły.

ciastka gotowe2

A także mieć zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochotę na słodkie „co nieco”, zamiast zapychać się pustymi kaloriami.

Wystarczy do bazy owsianej dodać ulubione dodatki lub bakalie które uchowały się po świętach w szafce kuchennej i tak naprawdę za każdym razem możemy uzyskać zupełnie inny smak.

Ciastka są bardzo sycące i bogate w błonnik. Świetna zdrowa przekąska.

Wypróbuj, zdecydowanie warto!

A Wam w jakiej wersji najbardziej odpowiadają płatki owsiane?

Ostatnio wyczytałam, że namoczone płatki owsiane można stosować jako peeling do twarzy i ciała podobno rewelacja. Próbował ktoś?

Pozdrawiam

SmakUla.



Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Komentarzy

  1. Kali

    Cześć Ula. Czy można dodać mąkę żytnia pełnoziarnistą typ 2000 czy lepiej pszenną ?

    • SmakUla

      Proponuję połączyć obie, połowa żytniej, połowa pszennej.

      • Kali

        Dziękuję

  2. Karolina

    Ciasteczka wyglądają wyśmienicie 🙂
    zapraszam do siebie tam również przepis na ciasteczka owsiane 🙂
    Pozdrawiam
    przyprawzyciekolorami.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑