Chili con carne- zdrowa dieta z Biedronki #1

Dziś podrzucam przepis na chili con carne w dwóch wersjach mięsnej i wegetariańskiej. Czyli danie zdrowe, smaczne i bazujące na łatwo dostępnych produktach, tak naprawdę wszystko dostaniecie w Biedronce. 

Co powiecie na cykl wpisów zdrowa dieta z Biedronki? Czyli zdrowe dania oparte na produktach dostępnych w ofercie Biedronki. W końcu Biedronkę każdy z nas ma „pod ręką”, więc może i łatwiej będzie skomponować koszyk zakupowy mając już zestaw zdrowych przepisów, co Wy na to?

A dziś zapraszam na danie jednogarnkowe, chili con carne na rozgrzanie w chłodne dni.

Składniki:

  • Fasola czerwona 1 puszka
  • Kukurydza 1 puszka
  • Mięso z ud kurczaka 0,5 kg
  • Przecier pomidorowy 1 l
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Papryka 2 szt
  • Olej rzepakowy
  • Rodzynki garść (opcjonalnie)
  • Przyprawy: papryka słodka, chilli, kmin rzymski (1 łyżeczka), oregano, tymianek, pieprz, sól, kolendra (1/2 łyżeczki), gałka muszkatołowa, czosnek, opcjonalnie suszona cebula
  • Ryż i natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy  na oleju rzepakowym (2 łyżki), pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin, kolendrę, oregano i tymianek . Po chwili dodajemy mięso z kurczaka lub wołowe (samodzielnie mielimy lub siekamy w blenderze- dużo mniej zmywania i zdrowiej bo wiesz co zostało zmielone ;). Mięso posypujemy pieprzem i solą, mieszamy aby rozdrobnić. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy opłukaną fasolę i kukurydzę. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy ognień i dusimy około 30 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy rodzynki i doprawiamy papryką, chilli, czosnkiem, solą, pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia aby odparować nadmiar wody i gotowe!

W wersji wegetariańskiej kurczaka możemy zamienić na soczewicę czerwoną. Chili con carne świetnie sprawdzi się również jako farsz do naleśników, tortilli czy nadzienie to pieczonych batatów. Mam wrażenie, że im częściej podgrzewamy chili tym lepszego nabiera smaku.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Podziel się...Share on Facebook10Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku wersji bez mięsa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑