Wielkanoc coraz bliżej, więc chyba czas podrzucić Wam kilka nowych pomysłów, które z czystym sumieniem możecie włączyć do wielkanocnego menu. Pieczona biała kiełbasa ze śliwką idzie na pierwszy ogień. Oczywiście biała kiełbasa naprawdę dobrej jakości. W tym wypadku zdecydowanie warto zapłacić parę złotych więcej i kupić porządną kiełbasę, z dużą zawartością mięsa i niewielką listą pozostałych dodatków. Jeśli macie jakieś sprawdzone marki, dobrej jakościowo białej kiełbasy to koniecznie dajcie znać w komentarzach. Osobiście już od dość dawna nie rozglądałam się za sklepową kiełbasą, mamy to szczęście, że regularnie otrzymujemy dostawę białej kiełbasy z własnego wyrobu, więc ciężko mi polecić konkretny produkt.
Biała kiełbasa w większości domów trafia na wielkanocny stół w towarzystwie żurku lub barszczu białego, postanowiłam zaproponować Wam nieco inną odsłonę tego wielkanocnego przysmaku. Pomysł na tak przygotowaną białą kiełbasę podsunęła mi koleżanka w pracy, więc wypróbowałam i stwierdziłam, że przepis powinien iść dalej w świat 😉 Sposób przygotowania jest naprawdę prosty a składniki łatwo dostępne, często nawet na stanie domowej spiżarni. Zatem moi Drodzy biała kiełbasa ze śliwą poleca się na święta!
Składniki:
- Biała kiełbasa ok 0,5kg
- Cebula biała 3 średniej wielkości
- Białe wino wytrawne 1/2 szkl
- Śliwki suszone mała garść
- Musztarda miodowa (lub musztarda ok 4 łyżeczki i miód 2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone i lekko podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy połowę szklanki wina białego wytrawnego i dusimy bez przykrycia ok. 10 minut lub do momentu aż alkohol lekko odparuje. Białą kiełbasę wkładamy do garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy pętka kiełbasy, które lekko nakłuwamy a następnie smarujemy ich wierzch musztardą miodową. Jeśli nie posiadamy akurat musztardy miodowej, mieszamy zwykłą musztardę z miodem do uzyskania odpowiadającego nam poziomu słodkości. Tak przygotowaną kiełbasę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 40 minut lub do momentu otrzymania zarumienionej, chrupkiej skórki.
Tak przygotowana biała kiełbasa nabiera zupełnie nowego smaku. Chrupka musztardowa skórka naprawdę genialnie smakuje, cebula jest mięciutka z delikatną śliwkową nutą.
Jeśli powoli wyszukujecie pomysłów na świąteczne dania, warto rozważyć również przepis na pieczoną białą kiełbasę ze śliwką.
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz