Batony owsiane mocno orzechowe- wersja jesienna

Są sytuacje w życiu człowieka, które potrafią całkowicie zburzyć świat, powodując że wszystkie dotychczasowe „problemy” wydają się nagle tak banalnie proste. Kiedy się w końcu otrząśniesz, zaczynasz szukać skrawków swojej dawnej rutyny, małych rzeczy które sprawiały Ci przyjemność. U mnie już od długiego czasu takim mocnym filarem w życiu było zdrowe odżywianie i gotowanie, więc małymi krokami wracam, wracam tu na bloga, wracam na słodko i przedstawiam Wam jesienne batony owsiane bardzo orzechowe♥

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie 200 g
  • Suszone owoce 100 g (u mnie śliwki i żurawina)
  • Siemię lniane 20 g
  • Wiórki kokosowe 10 g
  • Orzechy włoskie 60 g
  • Masło orzechowe 120 g
  • Miód 60 g
  • Olej kokosowy 30 g

Sposób przygotowania:

Suszone owoce (u mnie w wersji jesiennej śliwki i żurawina), siemię lniane, wiórki i orzechy umieszczamy w blenderze, blendujemy na mniejsze kawałki i przesypujemy do miski. Następnie blendujemy płatki owsiane i dołączamy do pozostałych składników. Masło orzechowe i olej kokosowy rozpuszczamy w garnku lub mikrofali a po zdjęciu z ognia dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Płynne składniki łączymy z suchymi i całość dokładnie mieszamy.

Powstałą lepką masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy preferowaną grubość batona owsianego, dokładnie dociskamy i chowamy do lodówki na 3-4 h. Po tym czasie kroimy placek na batony owsiane i zabieramy ze sobą do pracy lub pakujemy dzieciom do lunch box’a. Spokojnie można również zamrozić batony owsiane i w sytuacji nieodpartej chęci na coś słodkiego sięgnąć po zdrowe zapasy.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

4 Komentarz

  1. Pysznie wyglądają te batoniki! Koniecznie muszę spróbować tego przepisu 🙂

  2. Ostatnio mam właśnie ochotę na miód i orzechy, więc batony idealne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2018 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑