Amarantuski ciastka dla alergików

Gdy nadchodzi jesień, jakoś częściej mam ochotę sięgnąć po coś słodkiego do filiżanki gorącej herbaty. Aby nie popaść w całkowitą rozpustę staram się szykować coś w miarę zdrowego i szybkiego. Tak właśnie z potrzeby chwili powstały amarantuski. Dwa podstawowe składniki, które na dobrą sprawę wystarczą już aby wyczarować na szybko coś słodkiego. Ciastka nie zawierają dodatkowego tłuszczu, jajek, mleka ani mąki więc sprawdzą się u alergików. Produkty są łatwo dostępne (popping jest w każdym rossmanie) a ciastka pyszne, idealne na przekąskę.

Składniki na 10 szt:

  • Banan duży
  • Amarantus ekspandowany (popping) 80g
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki
  • Morele suszone 50g (6szt)

Sposób przygotowania:

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy popping i delikatnie mieszamy aby amarantus zmniejszył swoją objętość. Gdy popping połączy się  z bananem dodajemy wiórki i drobno pokrojone morele, całość zagniatamy. Za pomocą łyżki odmierzamy porcje, formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 17 minut w temp. 180°C.

Amarantuski powinny być zapieczone na złoto-brązowo z zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku. Słodkości ciastkom dodaje banan i morele, zdecydowanie jest to wystarczająca ilość cukru. Suszone owoce możemy dobierać dowolnie, dodatkowo możemy dodać cynamonu aby uzyskać bardziej jesienną wersję ciasteczek lub kakao dla fanów czekoladowych słodkości. Wariacji na temat ciastek może być mnóstwo, podstawa to banan i popping z amarantusa. Jest pysznie, zdrowo i słodko!

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:3    Średnia:5/5]
Podziel się...Share on Facebook56Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Przepyszne,polecam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑