Po świątecznym ucztowaniu czas zacząć myśleć o Sylwestrowej zabawie! Jak co roku podrzucam Wam sylwestrowe menu, idealne propozycje na domowe świętowanie nadejścia nowego roku w gronie najbliższych. Mam nadzieję, że moje sylwestrowe menu przypadnie Wam do gustu, dajcie znać które propozycje chętnie wykorzystacie w swoim sylwestrowym menu. Na końcu wpisu czeka na Was sylwestrowe menu z poprzednich lat, nie przedłużając zapraszam na tegoroczne sylwestrowe menu ♥
- Pomidorowe piramidki
Składniki:
- Pomidory
- Pesto z rukoli lub bazylii
- Ser gorgonzola
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w plastry, każdy plaster smarujemy pesto z rukoli* lub bazylii. Piramidkę składamy z 3 plasterków pomidorów, pomiędzy warstwami układamy kawałki gorgonzoli, wierzch posypujemy prażonym ziarnem słonecznika.
*Pesto z rukoli: Dwie garści rukoli wkładamy do blendera dodajemy podprażone ziarna słonecznika około 2 łyżki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, parmezan, oliwa. Całość miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy, doprawiamy do smaku.
2. Roladki z bakłażana
Składniki:
- Bakłażan
- Ser twarogowy kozi do smarowania
- Orzechy nerkowca
- Kiełki rzodkiewki
- Pieczona papryka
- Papryka słodka wędzona(przyprawa)
Sposób przygotowania:
Papryką pieczemy w foli aluminiowej, do momentu aż skórka z łatwością będzie odchodziła. Nerkowce podprażamy na suchej patelni, przekładamy do blendera, rozdrabniamy. Do orzechów dodajemy upieczoną papryką oraz twarożek, całość blendujemy na gładką masę.
Bakłażana kroimy w podłużne plastry, delikatnie skrapiamy oliwą, u mnie oliwa z ostrą papryką i rozmarynem, posypujemy delikatnie solą i smażymy na patelni grillowej lub lekko natłuszczonej patelni teflonowej. Gdy bakłażan zmięknie i lekko zgrilluje się z obu stron zdejmujemy go z patelni i studzimy. Każdy plaster smarujemy pastą, posypujemy papryką, układamy kiełki i zawijamy. Każdą roladkę możemy przekłuć wykałaczką aby roladki się nie otwierały.
3. Warzywa z sosem z awokado
Składniki:
- Marchew
- Seler naciowy
- Rzodkiewki
- Papryka żółta
- Pomidorki koktajlowe
- Awokado
- Czosnek 1 ząbek
- Cytryna
- Jogurt naturalny 3-4 łyżki
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Marchew i seler naciowy kroimy w słupki, paprykę w paski. Rzodkiewki i pomidorki układamy pomiędzy warzywami (możemy je dodatkowo podać z wykałaczkami, aby ułatwić maczanie w sosie). Dojrzałe awokado obieramy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz do smaku, całość dokładnie mieszamy. Miseczkę z sosem ustawiamy na środku talerza a wokół układamy pokrojone warzywa. Taka przekąska super chrupie, jest bardzo zdrowa a jej beztroskie podjadanie nie wywołuje wyrzutów sumienia.
4. Tarta z kurczakiem i czerwonym pesto
Czyli coś bardziej treściwego, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na rozpoczęcie sylwestrowego szaleństwa.
Pięknie prezentują się na stole, super smakują i ekspresowo znikają 😉
6. Roladki naleśnikowe czyli najlepsza przekąska na imprezę!
Naleśniki możemy zamienić na tortille (domową lub kupną z krótkim składem) a wypełnienie zmieniać dowolnie
W wersji sylwestrowej możecie śledzie przygotować jako przekąskę na jednego kęsa. Wystarczy aby chleb pokroić w mniejsze kwadraciki, każdy kawałek posmarować korzennym, pikantnym sosem, ułożyć dzwoneczek śledzia a na koniec przekłuć wykałaczką. Idealna przekąska na zaostrzenie sylwestrowego przyjęcia.
Pozostałe propozycje na sylwestrowe menu znajdziesz w poniższych zestawieniach:
Kochani życzę udanej zabawy sylwestrowej, do zobaczenia w Nowym roku!
SmakUla.
Dodaj komentarz