Po świątecznym ucztowaniu czas zacząć myśleć o Sylwestrowej zabawie! Jak co roku podrzucam Wam sylwestrowe menu, idealne propozycje na domowe świętowanie nadejścia nowego roku w gronie najbliższych. Mam nadzieję, że moje sylwestrowe menu przypadnie Wam do gustu, dajcie znać które propozycje chętnie wykorzystacie w swoim sylwestrowym menu. Na końcu wpisu czeka na Was sylwestrowe menu z poprzednich lat, nie przedłużając zapraszam na tegoroczne sylwestrowe menu ♥

  1. Pomidorowe piramidki

Składniki:

  • Pomidory
  • Pesto z rukoli lub bazylii
  • Ser gorgonzola

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w plastry, każdy plaster smarujemy pesto z rukoli* lub bazylii. Piramidkę składamy  z 3 plasterków pomidorów, pomiędzy warstwami układamy kawałki gorgonzoli, wierzch posypujemy prażonym ziarnem słonecznika.

*Pesto z rukoli: Dwie garści rukoli wkładamy do blendera dodajemy  podprażone ziarna słonecznika około 2 łyżki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, parmezan, oliwa. Całość miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy, doprawiamy do smaku.

2. Roladki z bakłażana

Składniki:

  • Bakłażan
  • Ser twarogowy kozi do smarowania
  • Orzechy nerkowca
  • Kiełki rzodkiewki
  • Pieczona papryka
  • Papryka słodka wędzona(przyprawa)

Sposób przygotowania:

Papryką pieczemy w foli aluminiowej, do momentu aż skórka  z łatwością będzie odchodziła.  Nerkowce podprażamy na suchej patelni, przekładamy do blendera, rozdrabniamy. Do orzechów dodajemy upieczoną papryką oraz twarożek, całość blendujemy na gładką masę.

Bakłażana kroimy w podłużne plastry, delikatnie skrapiamy oliwą, u mnie oliwa z ostrą papryką i rozmarynem, posypujemy delikatnie solą i smażymy na patelni grillowej lub lekko natłuszczonej patelni teflonowej. Gdy bakłażan zmięknie i lekko zgrilluje się z obu stron zdejmujemy go z patelni i studzimy. Każdy plaster smarujemy pastą, posypujemy papryką, układamy kiełki i zawijamy. Każdą roladkę możemy przekłuć wykałaczką aby roladki się nie otwierały.

3. Warzywa z sosem z awokado

Składniki:

  • Marchew
  • Seler naciowy
  • Rzodkiewki
  • Papryka żółta
  • Pomidorki koktajlowe
  • Awokado
  • Czosnek 1 ząbek
  • Cytryna
  • Jogurt naturalny 3-4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew i seler naciowy kroimy w słupki, paprykę w paski. Rzodkiewki i pomidorki układamy pomiędzy warzywami (możemy je dodatkowo podać z wykałaczkami, aby ułatwić maczanie w sosie).  Dojrzałe awokado obieramy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz do smaku, całość dokładnie mieszamy. Miseczkę z sosem ustawiamy na środku talerza a wokół układamy  pokrojone warzywa. Taka przekąska super chrupie, jest bardzo zdrowa a jej beztroskie podjadanie nie wywołuje wyrzutów sumienia.

4. Tarta z kurczakiem i czerwonym pesto

Czyli coś bardziej treściwego, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.  Idealna na rozpoczęcie sylwestrowego szaleństwa.

5. Jajka  w szynce parmeńskiej

Pięknie prezentują się na stole, super smakują i ekspresowo znikają 😉

6. Roladki naleśnikowe czyli najlepsza przekąska na imprezę!

Naleśniki możemy zamienić na tortille (domową lub kupną z krótkim składem) a wypełnienie  zmieniać dowolnie

7. Śledzie korzenne

W wersji sylwestrowej możecie śledzie przygotować jako przekąskę na jednego kęsa. Wystarczy aby chleb pokroić  w mniejsze kwadraciki, każdy kawałek posmarować korzennym, pikantnym sosem, ułożyć dzwoneczek śledzia a na koniec przekłuć wykałaczką. Idealna przekąska na zaostrzenie sylwestrowego przyjęcia.

Pozostałe propozycje na sylwestrowe menu znajdziesz w poniższych zestawieniach:

Sylwestrowe menu- moje top 10

Sylwestrowe menu #2

Kochani życzę udanej zabawy sylwestrowej, do zobaczenia w Nowym roku!

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook7Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone