Śledzie idealne! Co prawda ja w przypadku śledzi zbyt wybredna nie jestem, o ile są w occie to zjem praktycznie w każdej postaci. Ale śledzie korzenne to odkrycie tego roku!
Uwielbiam przyprawy korzenne więc spodziewałam się, że śledzie w takiej postaci mi posmakują, ale efekt finalny przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. O ile lubicie słodko- ostre smaki z korzenną nutą ten przepis jest zdecydowanie dla Was.
Składniki:
- Śledzie w occie 500g
- Rodzynki 70g
- Cebula 2 szt
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Papryczka chilli (opcjonalnie)
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
–Przyprawy–
- Ziele angielskie 3 szt
- Liść laurowy 2 szt
- Kolendra ziarna całe 1/2 łyżeczki
- Goździki 6 szt
- Kmin rzymski 1/4 łyżeczki
- Kardamon 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- Cynamon płaska łyżeczka
- Cukier trzcinowy płaska łyżeczka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Papryczkę chilli kroimy drobno, łączymy z rodzynkami a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut. Jeśli nie lubicie ostrych smaków pomińcie papryczkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (1,5 łyżki) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy odsączone rodzynki z papryczką oraz koncentrat pomidorowy. Dolewamy ok. 1/4 szklanki wody aby powstał sos pomidorowy, całość dokładnie mieszamy.
W moździerzu, młynku do przypraw lub blenderze rozcieramy pozostałe przyprawy, otrzymany proszek mieszamy z 0,5 łyżeczki oleju rzepakowego. Otrzymaną pastę korzenną dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż cebula zmięknie, w razie potrzeby możemy dolać jeszcze wody. Pod koniec możemy doprawić solą i cukrem.
Śledzie opłukujemy, zdejmujemy skórę i kroimy w dzwonki. Śledzia łączymy z powstałym sosem korzennym i odstawiamy na noc do lodówki aby smaki idealnie się przegryzły. W wersji świątecznej śledzie oraz sos możemy też osobno ułożyć na półmisku lub podać w słoiczku ozdobionym świąteczną wstążeczką i gałązką choinki.
Szczerze powiem że śledzie korzenne tuż obok sałatki śledziowej z burakami to moi faworyci na tegoroczną Wigilię. Dajcie znać co u Was króluje na stole wigilijnym!
Przygotowując świąteczne menu również pozostałe świąteczne przepisy mogą okazać się pomocne:
- Ryba po grecku z sezamem
- Ryba w pomidorach
- Sałatka śledziowa z burakiem
- Schab ze śliwką
- Pieczeń z indyka
- Pieczona łopatka w musztardzie
- Świąteczna szarlotka z mascarpone
- Pierniczki
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz