Miło jest tak zacząć tydzień pracy od środy i w zasadzie móc już odliczać chwile do kolejnego weekendu. A że weekendy sprzyjają spotkaniom towarzyskim i kolejny już lada moment mam dziś dla Was przepis na dwa rodzaje roladek w sam raz na imprezową przekąskę: roladki z łososiem i szpinakiem, którymi możecie zaskoczyć swoich weekendowych gości.

Na pierwszy ogień rybna wersja, roladki z łososiem.

Składniki:

  • Ogórek zielony
  • Serek naturalny almette
  • Łosoś wędzony
  • Koperek

Sposób przygotowania:

Ogórka kroimy w długie, cienkie paski. Krojenie znacznie ułatwi łopatka do krojenia sera żółtego lub obieraczka do warzyw. Podłużne paski ogórka pozostawiamy na chwilę na ręcznikach papierowych aby osiąkły z wody. Następnie smarujemy każdy plasterek serkiem almette, posypujemy posiekanym koperkiem i rozkładamy kawałek łososia.

roladki z lososia

Plasterek ogórka ściśle zawijamy w roladkę, przekłuwamy wykałaczką i odkładamy na talerzyk. Jeśli podczas krojenia niektóre plasterki ogórka wyjdą nam nieco grubsze możemy opruszyć je solą, poczekać aż lekko zmiękną i porządnie odcisnąć wodę wraz z solą ręcznikiem papierowym, dzięki temu znacznie łatwiej zawiniemy roladki.

ogorki-ze-szpinakiem-i-lososiem

Roladki ze szpinakiem

Składniki:

  • Polędwica łososiowa
  • Szpinak mrożony ok. 8 brykiecików
  • Ser ricotta
  • Pomidory suszone
  • Czosnek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy ok. 2-3 łyżki sera ricotta. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewamy i doprawiamy wedle gustu solą i pieprzem. Lekko studzimy po czym zabieramy się za zawijanie roladek. Na plasterek polędwicy łososiowej kładziemy łyżeczkę farszu, ścisło zawijamy a gotowe roladki układamy na talerzu.

szynka na roladkeroladki-szpinakowe

Roladki z łososiem i szpinakiem odstawiamy do lodówki na około 30 minut przed podaniem. Niewielkim nakładem pracy otrzymamy talerz pełen pyszności w sam raz na imprezową przekąskę. Roladki z łososiem i szpinakiem znikają w mgnieniu oka.

A Ty co najchętniej podajesz gościom na przekąskę?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook11Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone