Bardzo wdzięczną nazwę mają pieczarki portobello. Melodyjną, kojarzącą się z wykwintnym obiadem lub drogą przystawką. Za sprawą bardzo prostego przepisu możemy zaserwować sobie troszkę „luksusu” i przygotować przepyszny letni obiad.
Pieczarki portobello faszerowane indykiem
Składniki:
- Pieczarki portobello 12 szt
- Filet z indyka 200g
- Oliwki zielone 15 szt
- Ketchup z cukinii lub passata pomidorowa + przyprawy (czosnek, bazylia, oregano, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)
- Cebula 1 szt (mała)
- Czosnek (2 ząbki)
- Papryczka chilli (opcjonalnie)
- Płatki jaglane błyskawiczne 1/4 szkl
- Natka pietruszki (do dekoracji)
- Przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy, wykrajamy trzonki i dokładnie myjemy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry a trzonki wkładamy do blendera do którego dodajemy również cebulę przekrojoną na pół, czosnek i oliwki. Całość dokładnie blendujemy po czym przekładamy do miski. Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa a następnie łączymy ze zblendowanymi warzywami. Jeśli maszynki nie macie to spokojnie możecie posiekać mięso za pomocą blendera. Choć jestem posiadaczką maszynki do mięsa to sama często korzystam z pomocy blendera zwłaszcza gdy do zmielenia mam niewielką ilość mięsa. Świetna sprawa polecam 😉
Wracając do przepisu na pieczarki portobello faszerowane indykiem, potrzebujemy płatków jaglanych, które sprawią, że farsz mięsny nie będzie tak suchy. Płatki jaglane błyskawiczne zalewamy wrzątkiem, pozostawiając około 1 cm wody ponad powierzchnią płatków, odstawiamy na chwilę. Zaparzone patki łączymy z indykiem, warzywami oraz ketchupem z cukinii, całość dokładnie mieszamy. Jeśli nie posiadacie ketchupu z cukinii proponuję ok. 200 ml passaty pomidorowej podgrzać na patelni i doprawić czosnkiem, bazylią, oregano, gałką muszkatołową, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilkę gotujemy, odstawiamy do przestudzenia a następnie łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pieczarki a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Pieczarki portobello są mięsistymi grzybami, kapelusze nie rozpadają się podczas pieczenia i nie są tak kruche jak w przypadku zwykłych pieczarek. Mięso z indyka w formie tak przygotowanego farszu jest bardzo soczyste i pełne smaków. Pieczarki portobello faszerowane indykiem możemy podać jako przystawkę imprezową na passacie pomidorowej lekko doprawionej do smaku. W wersji obiadowej proponuję podać z ulubioną kaszą lub ryżem i surówką. Pieczarki portobello faszerowane indykiem to świetny pomysł na letni obiad.
Dajcie znać czy lubicie takie grzybowe obiadki.
Pozdrawiam serdecznie
SmakUla.
Świetny pomysł. Bardzo lubię takie dania 🙂 Pozdrawiam
Dziś właśnie upolowałam kolejną porcję pieczarek portobello, więc myślę, że danie po raz kolejny trafi na nasze talerze 🙂