Mini pizza świąteczna przekąska

Grudzień to bez wątpienia piękny czas, który mogłabym jeszcze długo celebrować. Czas świątecznych przygotowań, poszukiwania prezentów, zdobienia domów i skrzętnego obmyślania świątecznego menu. Wspólne pieczenie pierniczków, rozgrzewanie się herbatą imbirową, zapach mandarynek i pomarańczy to zdecydowanie typowo grudniowe „smaczki”. Grudzień to również czas przedświątecznych spotkań wigilijnych w pracy, szkole czy po prostu ze znajomymi z którymi nie będziemy mieli okazji spotkać się w święta. Zazwyczaj na takie spotkania każdy przynosi coś od siebie do przekąszenia i wspólnie przy dźwiękach świątecznych piosenek mamy okazję miło spędzić czas. Jedni podczas taki spotkań stawiają na tradycyjne wigilijne potrawy, ryby, śledzie, kapusty z grochem czy pierogi. Inni na drobne przekąski, które w tym szalonym grudniowym czasie jesteśmy w stanie szybko przygotować, bez zbyt dużego nakładu pracy. Dziś zainspirowana pinterestem mam dla Was bardzo prostą a przy tym całkowicie świąteczną przekąskę a mianowicie mini pizza w kształcie mikołajowego buta. Prawda że urocza?

Składniki wersja dla zabieganych:

  • Ciasto francuskie
  • Ser żółty lub mozzarella
  • Bazylia
  • Ketchup lub domowy sos pomidorowy: koncentrat 1/2 słoiczka, czosnek 3 ząbki, olej rzepakowy 1-2 łyżki, czubryca czerwona 1-2 łyżki, sól (opcjonalnie)
  • Foremka do pierniczków (skarpeta/ but Mikołaja)

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy i lekko wałkujemy. Za pomocą foremki wykrawamy buty Mikołaja, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego buta smarujemy sosem pomidorowy a sam czubek cholewki posypujemy tartym serem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Mini pizza w kształcie Mikołajowych butów piecze się około 12 minut. Pizzerinki podajemy posypane świeżą bazylią lub z domowym sosem czosnkowym.

mini-pizza

Składniki mini pizza na drożdźowym cieście:

  • Mąka 1,5 szklanki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Drożdże 10 g
  • Woda ciepła (niecała 1 szklanka)
  • Sól 1 łyżka
  • Cukier 1/2 łyżki
  • Sos pomidorowy: koncentrat 1/2 słoiczka, czosnek 3 ząbki przeciśnięte przez praskę, olej rzepakowy 1-2 łyżki, czubryca czerwona 1-2 łyżki, sól (opcjonalnie)
  • Ser żółty lub mozzarella
  • Foremka do pierniczków (skarpeta/ but Mikołaja)

 

Sposób przygotowania:

W miseczce rozrabiamy drożdże z 1/2 łyżki cukru i zalewamy ciepłą wodą (tak by poziom wody zakrywał drożdże i cukier), odstawiamy do momentu aż zaczną pracować. Do drugiej miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki, pół łyżki soli, łyżkę oleju, zaczyn drożdżowy, na koniec dodajemy stopniowo wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (łącznie z wodą dodaną do zaczynu drożdżowego potrzebujemy niecałej szklanki ciepłej wody). Pod koniec zagniatania ciasta dodajemy drugą łyżkę oleju. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt lepkie należy dosypać mąki, jeśli zbyt suche dodajemy wodę i odstawiamy na chwilę by podrosło. Ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką, za pomocą foremki wykrawamy kształt buta i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy but smarujemy sosem pomidorowy, a wierzch cholewki posypujemy tartym serem. Pieczemy 9-10 minut w temperaturze 180°C. Podajemy posypane bazylią lub z domowym sosem czosnkowym.

pizzowe-buciki

Tak przygotowana przekąska świetnie wpisze się w świąteczny klimat przyjęcia, a przy tym nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Mini pizza z powodzeniem sprawdzi się również jako drobną przekąskę podczas Sylwestra, Mikołajowego  buta zamieniamy na gwiazdkę i mamy kolejną tematyczną przystawkę.

A przy okazji chciałabym złożyć Wam świąteczne życzenia. Niech te Święta miną Wam w rodzinnej, pełnej miłości i zrozumienia atmosferze. Samych radosnych uśmiechów, miłych podarków pod choinką i samych pyszności na świątecznym stole.
Wesołych Świąt!
 
Ściskam
SmakUla.

 

 

 

 

 

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook13Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

1 Komentarzy

  1. Twoje pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑