Już sam kolor poprawia humor a rześki smak pobudza do działania. Zielony koktajl z kiwi i pietruszką to prawdziwa bomba witaminowa, więc nie zapomnij o nim tej wiosny!

Składniki na 2 porcje:

  • Kiwi 3 szt
  • Pomarańcza 1 szt
  • Natka pietruszki pęczek
  • Mięta (6-7 listków)
  • Woda 250 ml (ok. 1 szklanka)
  • Miód (opcjonalnie)
  • Olej kokosowy/oliwa 1 łyżeczka

koktail-z-kiwi-i-pietruszki

Sposób przygotowania:

Do blendera wlewamy wodę, dorzucamy cały pęczek natki pietruszki, listki świeżej mięty i dokładnie blendujemy. Po chwili dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, kiwi oraz łyżeczkę oleju kokosowego, aby lepiej przyswajały się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Opcjonalnie koktajl z kiwi i pietruszką możemy również dosłodzić łyżką miodu, gdyby okazało się, że owoce są za mało słodkie. Całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

koktail-pietruszka-kiwi

Zielony koktajl z kiwi i pietruszką to energetyczny zastrzyk witaminowy. Produkty wykorzystane w koktajlu są szczególnie bogate w witaminę C, zwłaszcza natka pietruszki, która ma aż 3 razy więcej witaminy C niż osławiona cytryna! Zazwyczaj witaminę C kojarzymy jedynie jako środek walki z przeziębieniem a dokładniej mówiąc sposób na podniesienie odporności organizmu do stosowania profilaktycznego zanim jeszcze zachorujemy. Jednak warto wiedzieć, że witamina C bierze również udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu oraz kwasów żółciowych. Jest ona, obok witaminy E oraz beta karotenu, silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki z organizmu.

koktail-z-pietruszki-i-kiwi

Co ważne obecność witaminy C zwiększa przyswajalność żelaza w organizmie, zatem koktajl z kiwi i pietruszką idealnie odnajdzie się w towarzystwie bogatych w żelazo jaj np. sadzonych z płynnym żółtkiem. Witamina C jest witaminą termolabilną więc prawie 50% jej zawartości ulatnia się podczas obróbki cieplnej, zatem koktajl z kiwi i pietruszką jest jej idealnym źródłem. Co więcej koktajl oprócz solidnej dawki witaminy C dostarczy nam również witaminę E, beta karoten, chlorofil, sód, magnez, żelazo a także wapń. Tak przygotowany koktajl ma także właściwości oczyszczające zwłaszcza wątrobę, nerki i układ trawienny, działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, a także usprawnia pracę jelit, idealny na wiosenne oczyszczenie!

Lubicie takie zielone cuda?

Pozdarwiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]