Frytki z selera czyli poweekendowy slow food

Czy korzeń selera może mieć coś wspólnego z frytkami? Okazuje się że tak! A na dodatek smakuje całkiem dobrze, tak fajnego efektu nawet się nie spodziewałam, w końcu selera do tej pory używałam tylko do zupy, ewentualnie sałatki. Na zdjęcie frytek z selera natrafiłam jakiś czas temu w Internetach, wyglądem przypominały zwykłe frytki domowe, w sumie nic nadzwyczajnego, ale zaciekawiona smakiem takiego cuda postanowiłam wpisać frytki z selera na moją listę przepisów do wypróbowania. Frytki musiały jednak troszkę poczekać na swoją kolej, ich czas nadszedł wraz z mundialowym szałem. Do meczu zawsze chętnie coś chrupiemy więc zdrowe przekąski są tu jak najbardziej w cenie 😉 Ostatnio prezentowałam przepis na  domowe stripsy a dziś czas na coś zupełnie nowego, dziś frytki z selera!

frytki z selera skladniki

Składniki:

  • Korzeń selera
  • Koncentrat pomidorowy
  • Papryka słodka
  • Chilli
  • Zioła prowansalskie
  • Cząber
  • Pieprz ziołowy
  • Oliwa
  • Marchew (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Korzeń selera obieramy, myjemy i kroimy w paski jednakowej grubości. Surowe frytki z selera przyprawiłam ok. 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, ziołami prowansalskimi, szczyptą chilli, cząbrem, pieprzem ziołowym.

frytki z selera suroweCałość wymieszałam i odstawiłam na ok. 15-20 minut, aby frytki lepiej przeszły smakiem ziół. Na koniec frytki z selera lekko skropiłam oliwą i rozłożyłam na blaszce do pieczenia. Piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180° z grzaniem góra/dół. Po 20 minutach pieczenia  włączyłam termoobieg. Złociste frytki możemy podać z ulubionym dipem.

frytkki z selera 3

Do frytek z selera możemy dodać także inne warzywa, pokrojone w słupki. Ja zdecydowałam się dodać trochę marchewki pokrojonej w cieniutkie paski, żeby osłodzić co nieco frytki. Wyszło naprawdę ciekawe połączenie smakowe, lekko przypieczone i chrupiące z wierzchu frytki z miękkim środkiem. Żałowałam tylko, że zdecydowałam się pokroić zaledwie jeden, średniej wielkości korzeń z selera, bo frytki w takiej formie bardzo wciągają. Na koniec dodam tylko, że 10 dag korzenia selera ma zaledwie 7kcal oraz całą masę witamin m. in. witaminę C, E, B, PP, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas, cynk i wiele, wiele innych. Więc może następnym razem zamienisz ziemniaczane frytki na ich zdrowszy odpowiednik?

Pozdrawiam

SmakUla.

 

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook7Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

4 Komentarz

  1. Uwielbiam je .. często przygotowuję właśnie takie i polecam bo są pyszniutkie 🙂

  2. Można się objadać do woli :))

    • SmakUla
      SmakUla

      8 lipca 2014 at 09:53

      Dokładnie! To dowód na to że domowa wersja fast foodów jest o niebo lepsza i lżejsza, polecam wszystkim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑