Wielkie święto piłki nożnej trwa w najlepsze! Od soboty rozpoczęły się pierwsze mecze fazy pucharowej, oglądacie?
No właśnie i tu rozpoczyna się kwestia sporna, bo albo lubisz piłkę nożną, dzielnie śledzisz zmagania drużyn i cieszysz się z każdego meczu albo narzekasz, że wszędzie tylko piłka nożna i piłka nożna i nic normalnego nie można obejrzeć. Ja na szczęście zaliczam się do tej pierwszej grupy i z ogromną przyjemnością zasiadam wieczorami przed telewizorem i kibicuje. Nieodłącznym elementem piłkarskiej fiesty jest zimne piwo i słone przekąski o czym na każdym kroku przypominają nam reklamy w mediach, czy promocyjne zestawy „prawdziwego kibica” w marketach. Nie przeczę, nam też czasem zdarzy się po prostu otworzyć paczkę chipsów czy słonych paluszków i namiętnie chrupać przez połowę meczu, ale gdy mamy troszkę więcej czasu może wato pomyśleć jak by tu zastąpić słone przekąski na rzecz czegoś zdrowszego i bardziej odżywczego? Zwłaszcza, że mundial nie trwa dzień czy dwa a cały miesiąc! Więc chyba nie muszę mówić jak taki sposób odżywiania wpłynie na nasz organizm? Dlatego też, dziś przychodzę do Was z pomysłem na zdrowszą wersję przekąski mundialowej, zapraszam po przepis na domowe stripsy z dipem czosnkowym.
Składniki, których potrzebujesz:
- Pierś z kurczaka ok 0,5 kg
- Chrzan ok 4-5 łyżek
- 2 jajka
- Płatki kukurydziane
- Sól, pieprz
- Mleko
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i kroimy w paski. Zazwyczaj wychodzą one różnej długości i grubości, wszystko zależy jakiego kurczaka upolujecie 😉 Pokrojonego kurczaka przyprawiamy lekko solą i pieprzem, a następnie marynujemy w chrzanie. Jajka rozbijamy, łączymy z odrobiną mleka a płatki kukurydziane kruszymy na drobniejsze części. Pozostaje nam już tylko zamoczyć każdy kawałek kurczaka w jajku, następnie obtoczyć w kukurydzianej panierce i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Domowe stripsy pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180°. Podczas gdy nasza przekąska pieczę się spokojnie w piekarniku, my zajmujemy się przygotowaniem dipu czosnkowego.
Przepis na dip czosnkowy:
Jogurt grecki (ok 4 łyżki) łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(5 mniejszych ząbków) i pozostawiamy na chwilę aby zdążył się lekko przegryźć. Opcjonalnie dip możemy doprawić lekko solą.
Jeszcze ciepłe, domowe stripsy podajmy z dipem czosnkowym i spokojni o nasze żołądki możemy relaksować się oglądając mecz.
Pozdrawiam
SmakUla.
I ja dziś zrobię na kolacje przed telewizorem, jakby ktoś zapomniał to przypominam że dziś na TVP 2 – „Krzyżacy” reż. A. Ford 😛
ja piwa na ogół nie piję ale do meczu z moim facetem czasem sobie coś łyknę 🙂 najczęściej zagryzamy czipsami albo trochę zdrowiej – kabanosami bez konserwantów typu MAestro. Stripsy dziś przygotuję jako niespodziankę dla niego 🙂 MEczyk jest o 22 więc jest trochę czasu 🙂
Mam nadzieję, że niespodzianka będzie smakowała 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wieczoru,
Ula.
Super niespodzianka była 🙂 Zrobiona dokładnie wg przepisu 🙂 Dzięki!
Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się że smakowało, mam nadzieję, że chętnie powrócicie do tego przepisu nie raz.
Dziękuję za komentarze 🙂
Pozdrawiam
Ula.
Ale wypasione 😀 Muszą być pyszne!
Wypróbuj, na pewno nie pożałujesz 🙂
Mmm i takie przekąski to ja lubię! 😀