Domowe lody z bananem i borówką

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Fashionelki wiedziałam, że muszę go wypróbować. Lody bez śmietany, bez cukru, tylko owoce(!) a na zdjęciach mimo wszystko piękna, kremowa konsystencja.

Według przepisu Elizy bazą lodów są mrożone banany a pozostałe składniki możemy dobierać dowolnie, według zasobności lodówki lub preferencji smakowych. Jako, że bananów akurat nie posiadałam, a jedna z czytelniczek sugerowała, że banany spokojnie możemy zamienić ananasem (który dumnie zajmował miejsce w mojej lodówce) zabrałam się do pracy. W pierwszym podejściu przygotowałam połączenie:

Ananas + odrobina arbuza + brzoskwinia – otrzymałam orzeźwiający deser z lekko sorbetową konsystencją ale na upał w sam raz.

Kusiła mnie również wersja z bananem, wiec jeszcze tego samego dnia pobiegłam do sklepu i przygotowałam porcję na kolejny dzień tym razem banan + brzoskwinia. Ta wersja dość długo królowała, kremowe, lekko kwaskowe lody i to takie, które można jeść bez wyrzutów sumienia! Mój numer 1 zmienił się całkowicie, gdy do bananów dodałam mrożone borówki amerykańskie i odrobinę maślanki. Połączenie jest idealne, a domowe lody konsystencją zupełnie nie odbiegają od kupnych odpowiedników i co najważniejsze wiesz co masz w środku. Jestem tak zachwycona smakiem domowych lodów z bananem i borówką, że zdecydowanie musiałam podzielić się z Wami tym wspaniałym przepisem.

domowe lody skladniki

Składniki:

  • Banan
  • Garść borówek
  • Odrobina maślanki
  • Blender

Sposób przygotowania:

Banany kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do torebki foliowej, dorzucamy garść borówek amerykańskich i mrozimy.

mrozone skladniki na lody

Zamrożone owoce wkładamy do blendera, wlewamy odrobinę maślanki i miksujemy (warto robić przerwy aby nie przepalić blendera) aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

zmiksowane lody

Lody przekładamy do miseczki i rozkoszujemy się pyszną, odchudzoną wersją domowych lodów.

lody domowe 2

Domowe lody z bananem i borówką to tylko jedna z możliwych opcji. Kilka ciekawych kombinacji smakowych znajdziecie u Elizy. Po wypróbowaniu przepisu dajcie znać, które z połączeń Wam przypadło do gustu.

lody domowe

Pozdrawiam już urlopowo

SmakUla.

  

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook21Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Ostatnio zrobiłam sorbet z banana i jeżyn, i się w nim zakochałam bez pamięci – ma idealną konsustencję i smakuje wybornie 🙂 Niech żyją lody z bananami!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑