Bób z czosnkiem- przekąska na mecz

Czerwiec mija nam w piłkarskiej atmosferze. Z meczu na mecz emocje oraz radość coraz większe. Nieodłącznym elementem meczu są słone przekąski, lecz niestety siedzenie przed telewizorem i radosne chrupanie dobrze nam nie wróży, zwłaszcza na nadchodzące lato. Czym zastąpić chipsy, orzeszki i inne paluszki? Co powiecie na bób z czosnkiem?

Bób z czosnkiem do niskokalorycznych dań oczywiście nie należy, do tego wciąga jak chipsy lecz niesie ze sobą wiele wartości odżywczych. Bób to przede wszystkim świetne źródło białka roślinnego, którego ilość w naszej codziennej diecie powinna przewyższać ilość białka zwierzęcego.  Bób to także bogactwo kwasu foliowego, który szczególnie ważny jest dla kobiet w wieku rozrodczym oraz będących w ciąży. Kwas foliowy bierze udział w procesie rozwoju oraz wzrostu nowych komórek a także może zapobiec wystąpieniu wad rozwoju cewy nerwowej płodu.

bob-z-czosnkiem-na-ostro

Bób to także bardzo dobre źródło potasu, ma go zdecydowanie więcej niż pomidory czy banany. Ziarno bobu posiada niewielką zawartość tłuszczu oraz sodu  a także odznacza się dość dużą zawartością błonnika, dzięki czemu usprawnia pracę jelit, na długo pozostawia uczucie sytości i  świetnie nadaje się przy dietach odchudzających o ile oczywiście nie zjemy całego kilograma na raz 😉

Bób ze względu na zawartość składników purynowych nie jest zalecany osobom borykającym się z dną moczanową. Nie jest także wskazany osobom ze schorzeniami układu pokarmowego ze względu na jego właściwości wzdymające oraz zachodzący proces fermentacji a także osoby z chorą trzustką powinny zrezygnować z bobu.

czosnek-i-bob

Po garści zdrowotnych informacji przejdźmy może do przepisu na bób z czosnkiem, który chętnie przekąsimy podczas kolejnego meczu.

Bób z czosnkiem- przekąska na mecz

Składniki:

  • Bób 1/2kg
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Natka pietruszki pęczek
  • Olej kokosowy lub rzepakowy
  • Papryczka chilli 1/2 szt

Sposób przygotowania:

Bób dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Aby uniknąć wzdęć i kłopotów z jelitami do garnka z bobem możemy dodać koper włoski, kmin rzymski lub majeranek. Bób gotujemy około 15-20 minut. Jeśli posiadacie parowar zdecydowanie warto go użyć, dzięki temu więcej wartości odżywczych zostanie w bobie. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wraz z drobno pokrojoną papryczką chilli podsmażamy na oleju. Jeśli nie przepadacie za ostrością, możecie zrezygnować z papryczki chilli. Ugotowany bób przekładamy do miseczki, dodajemy podsmażony czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

bob-czosnek

Młody bób ma delikatną skórkę, w której kryje się wiele witamin i minerałów zatem nie jest konieczne jej usuwanie. Tak przygotowany bób  czosnkiem to świetny pomysł na kolację, przekąskę do meczu czy dodatek do obiadu. Jeśli nie podołamy zjeść całości, pozostałą część bobu możemy zblendować, dodać odrobinę soku z cytryny i wyczarować pyszną pastę kanapkową. Wybór należy do Was.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook12Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Na mecz?!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑